eur:
390.29
usd:
364.24
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Egészségügyi alkalmazott kezében egy remdesivir antivirális hatóanyaggal teli ampullával az esseni Egyetemi Kórházban 2020. június 3-án. Az Európai Bizottság 2020. július 3-án bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát. A gyógyszervizsgálati eredmények szerint a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével meggyógyultak.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Tíz eurónál nem lesz több a vakcina, az orosz oltásból nem kér az EU

Egyre több gyártóval tárgyal az Európai Unió közös beszerzési programja keretében, a tervek szerint már év végére forgalomba hozatali engedélyt kapna a legígéretesebb szer, amit 5-10 eurós áron hoznának forgalomba a tagállamokban.

Egy újabb vakcinafejlesztésben érdekelt vállalattal már a megállapodás véglegesítésénél, további néggyel pedig folyamatos tárgyalásban van az Európai Unió - derült ki Sandra Gallina, az Európai Bizottság irányítása alatt működő Egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Főigazgatóság vezetőhelyettese beszámolójából, amelyről a Magyar Nemzet tudósított. Ismeretes, hogy az EB augusztusban már aláírt egy megállapodást közösségi vakcinabeszerzésről az AstraZeneca gyógyszeripari vállalattal. Emellett a francia Sanofi és az amerikai Moderna, valamint a szintén amerikai Johnson & Johnson gyártókkal készülnek szerződni.

A szakember arról adott tájékoztatást az Európai Parlamentben a képviselőknek, hogy kik is tárgyalnak a gyógyszercégekkel az EU nevében, milyen jogi garanciákat kapnak az azokat majd megvásároló uniós állampolgárok, illetve mennyi időt vesz igénybe, mire a vakcina ténylegesen eljut az EU-tagállamokba.

Sandra Gallina megerősítette, hogy a bizottsági tervek szerint

legkésőbb az év végéig forgalomba hozatali engedélyt adnak a koronavírus elleni oltóanyagnak

- de csak a megfelelő és az európai szabványok szerinti klinikai kutatások után.

Éppen ezért nem is tervezik az orosz oltóanyag beszerzését. Gallina szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) munkáját számos szakértő, valamint a tagállamok tudományos munkatársai is segítik. Arról azonban nem adott bővebb felvilágosítást, hogy konkrétan kik is tárgyalnak a nagy gyógyszergyárakkal, mindössze azt nyomatékosította, hogy a tagállamok által delegált személyekről van szó, akik megfelelő, az összeférhetetlenséget kizáró garanciák mellett végzik a dolgukat. Hangsúlyozta viszont, hogy a megkötött szerződések arra is lehetőséget adnak, hogy hatásossági vagy egészségügyi aggályok esetén visszatáncoljon az EU a szerződésektől a vakcinabeszerzésre szánt - egy májusi donorkonferencián összegyűlt 16 milliárd euró - összeg legjobb felhasználása érdekében.

Amennyiben meg is adják egy vakciajelöltnek a forgalomba hozatali engedélyt, az oltóanyag kezdetben mindenképp kisebb dózisokban áll majd rendelkezésre, nagyobb mennyiségben legkorábban is áprilisra várható az előállítás.

A közös beszerzésű oltóanyag szétosztásával kapcsolatban elmondta, hogy kezdetben lakosságarányos lesz, vagyis a nagyobb népességű tagállamokba több jutna majd.

Ezt követően azonban tagállami hatáskör lesz annak meghatározása, hogy ki és milyen sorrendben juthat majd hozzá a vakcinához, az Európai Bizottság várhatóan ajánlásokat ad majd ki, melyben az észszerűség alapján a 65 év felettiek és az egészségügyi dolgozók szerepelnek majd az első helyeken. Az oltás népszerűsítése tagállami feladat lesz, a bizottság ígérete szerint azonban mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb álhír jusson el a polgárokhoz ezzel kapcsolatban.

A szakember szerint a bizottság törekszik a minél olcsóbb vakcinabeszerzésre, mert tisztában vannak azzal, hogy eltérőek a tagállami polgárok anyagi lehetőségei az egyéni hozzájárulásra.

Tippje szerint 5-10 eurós áron lesz majd hozzáférhető az oltóanyag.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×