eur:
393.34
usd:
368.17
bux:
66145.53
2024. április 24. szerda György
Mintavételhez használt kémcsövek a koronavírus-szűrések elvégzésre kijelölt rendelőben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szűrőprogramban a Semmelweis, a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerűen kiválasztva. Ők életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Levelet írt Orbán Viktornak Karácsony Gergely

Többek között az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják "az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

"Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé" - írta. Ezért kérdezi a miniszterelnököt - folytatta -, hogy mit tervez a kormány "a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében".

Karácsony Gergely szerint az oktatási intézményekben, a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén - fogalmazott.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy a főváros már több döntést hozott a járvány elleni védekezés érdekében: igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot és kiemelten védi szociális intézményeit.

"Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy

a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok - az első hullámhoz hasonlóan - továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt.

Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről" - írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×