eur:
394.26
usd:
370.41
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

A túlsúly az egyik legnagyobb rizikófaktor, az elhízottakat hamar kell oltani

A koronavírus elleni oltást leghamarabb valószínűleg az egészségügy frontvonalában dolgozók és az idősek kapják majd meg világszerte, az alapbetegségek terén viszont súlyozni kell. A BMI-t érdemes lehet figyelembe venni a döntéskor, akár az elhízás mértéke is megmutathatja, ki az, akinek fontos lehet az oltás.

Egyes országok valószínűleg csak hetekre, akár csak napokra vannak attól, hogy megkezdjék lakosaik beoltását valamelyik koronavírus elleni vakcinával. A legközelebb ehhez jelenleg Nagy-Britannia és az Egyesült Államok áll: az USA-ban már azt is tudni lehet, hogy az egészségügy frontvonalában dolgozók és a további munkatársak után valószínűleg az idősotthonok lakói kapnak oltást, őket pedig az alapbetegséggel rendelkezők követik. A Slate cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a 30-as BMI fölötti értékekkel rendelkező embereket az elsők között lehet érdemes immunizálni az alapbetegséggel élők között is.

Rosszabb esélyek

Az elhízott koronavírusos betegek halálozási aránya rosszabb, mint a normál testtömegűeké, gyakrabban is kerülnek kórházba, mint az átlagos testalkatúak. Amennyiben lélegeztetőgépre kerülnek, valószínűbb, hogy hosszabb ideig van szükségük arra, mint egy vékonyabb betegnek. Ennek hátterében az elhízáshoz gyakran köthető betegségek - mint a diabétesz vagy a magas vérnyomás - sora áll. Ráadásul a biológia is arra predesztinálja őket, hogy a vírusfertőzésekkel jobban meggyűljön a bajuk: a zsírsejtekben jobban képes szaporodni a koronavírus.

Összességében tehát orvosi szempontból mindenképpen indokolt őket a sor elejére tenni, ahogyan Nagy-Britannia a tervek szerint cselekszik is. A kórosan elhízottak az oltást kapók sorának elején találhatók a szigetországban.

Nem egyenlőek

Az elhízottak esetében nem csak ezeket a faktorokat érdemes figyelembe venni, hanem az előítéleteket is. Sokan lustaságnak, jellemhibának vélik azt, ha valaki elhízik, s bizony

a kórházi kezelésekre is rányomhatja bélyegét ez a rejtett előítélet.

Nem mindig kezelik őket egyenrangúként más betegekkel, ami a nekik nyújtott kezelés alacsonyabb színvonalához vezet, ennek hatására pedig sokan döntenek úgy, hogy csak végső esetben fordulnak bajaikkal orvoshoz.

Itthon is fontos kérdés

Tavalyi adatok szerint a magyar lakosság 30 százaléka túlsúlyos - azaz BMI-je 25 fölötti -, további 30 százalék pedig elhízott - azaz BMI-je 30 fölötti. Az elhízottak aránya a korral növekedik, már a gyerekek közt is komoly probléma. Ez az arány Európa legelhízottabb nemzetévé tette tavaly a magyart, világszinten pedig a negyedik legelhízottabb náció voltunk az akkori adatok szerint. Nagy szerepe lehet tehát Magyarországon is annak, ha az elhízott emberek hamarabb kaphatnak majd vakcinát, mint soványabb társaik.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×