eur:
390.65
usd:
364.47
bux:
68302.99
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik 2020. október 15-én, a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Angela Merkel belengette a kemény zárlatot

A friss adatok szerint minden korábbinál több halálesetet regisztráltak Németországban.

Ismét robbanásszerű emelkedésnek indulhat az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Németországban, ezért az eddigieknél jóval szigorúbb korlátozásokat kell bevezetni - mondta Angela Merkel kancellár a Bundestagban.

Kiemelte, hogy egyetért a tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) keddi rendkívüli állásfoglalásával, miszerint a járvány második hullámának megfékezéséhez az eddigi "enyhe", részleges zárlat helyett az ország életét messzemenően befagyasztó, "kemény" zárlatot kell elrendelni. Ez a felismerés egyre inkább terjed, a járvány elleni védekezésért felelős tartományi vezetők körében is - mondta Angela Merkel.

Szokatlanul szenvedélyes, drámai hangú beszédében a kancellár sürgette, hogy mindenki a lehető legnagyobb mértékben csökkentse a fertőzésveszéllyel járó személyes érintkezések, találkozások számát.

Mint mondta,

komolyan kell venni a korlátozásokat, és tudatosítani kell, hogy mindenki befolyásolja magatartásával a járvány alakulását.

Nem helyes például, hogy a vendéglátásról szóló szabályokat sajátosan értelmezve sokan a vendéglők előtt felállított standoknál gyűlnek össze közös forralt borozásra - fejtette ki Angela Merkel.

Hangsúlyozta: neki is "szívből fáj", hogy az idén mellőzni kell ezeket a találkozásokat, de meg kell érteni, hogy emberek élete forog kockán. A karácsonyig hátralévő tíz napon a legnagyobb fegyelmezettség szükséges. Ha a járvány miatt "az idei karácsony lesz az utolsó a nagyszülőkkel, akkor utólag nagyon bánjuk majd, hogy túl keveset tettünk" a fertőzésveszély csökkentéséért - mondta a kancellár.

A Leopoldina javaslatával egybehangzóan kifejtette, hogy már december közepén tanítási szünetet kell elrendelni, vagy át kell térni a digitális oktatásra, és december 24-től a mindennapi élethez nélkülözhetetlen üzletek kivételével fel kell függeszteni a kiskereskedelem és a szolgáltatási ágazat működését. Az első, tavaszi hullám idejéhez hasonlóan szigorú korlátozásokat legalább január 10-ig kell fenntartani - mondta Angela Merkel.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Hebart Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×