eur:
386.84
usd:
356.09
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja megostromolja az amerikai törvényhozás washingtoni épületét, a Capitoliumot 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.
Nyitókép: MTI/FR159526 AP/Jose Luis Magana

A Trump-megmozdulás és a Capitolium lerohanása - képek, idővonal

Csaknem négyórányi zavar után nyilvánították biztonságosnak az amerikai törvényhozás épületét, amelyet Donald Trump leköszönő elnököt támogató tüntetők ostromoltak meg.

A képviselőház illetékes tisztségviselője, Paul Irving arról számolt be, hogy kiszorították a tiltakozókat a Capitoliumból, a törvényhozók így elhagyhatják az irodáikat. Az épület környékéről még zajlik a tüntetők kiszorítása a nemzeti gárda részvételével.

Eközben a rendőrség szóvivője azt közölte, hogy a nő, akit az erőszakos behatolás közben mellbe lőttek, életét vesztette (az esetről videós beszámolónk itt olvasható). Az ügyben vizsgálat indult.

A helyszín közelében két feltételezett robbanóeszközt találtak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) tájékoztatása szerint.

Trump a legfrissebb Twitter-üzenetében "kiváló hazafiaknak" nevezte a demonstrálókat.

Alább egy rövid összeállítás az események menetéről és egy galéria – a korábbi, folyamatosan frissített tudósításunkat pedig, benne a drámai helyszíni videókkal, ide kattintva nézheti meg.

Így történt - rövid összefoglaló (időrendi sorrendben)

Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnök szerdán Washingtonban összegyűlt hívei előtt kijelentette, hogy soha nem fogja elismerni vereségét, illetve Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az elnökválasztáson.

Felszólította alelnökét, Mike Pence-t hogy ne hirdesse ki Joe Biden győzelmét a kongresszus rendkívüli ülésén. Pence ugyanakkor nem sokkal később kijelentette: nincs felhatalmazása arra, hogy egyoldalúan elutasítsa az elektori szavazatok kihirdetését.

Eztán számos tüntető megrohamozta a Capitoliumot, miközben zajlott a képviselőház és a szenátus ülése, amelyen hivatalosan bejegyezték volna az elektorok által az elnökjelöltekre leadott szavazatokat. Áttörték a kordont, bejutottak a kongresszusi ülés helyszínére és eljutottak több emeletre.

Az épületet kiürítették, a teremben fedezéket kereső képviselőket kimenekítették. A politikusok egy részének az ülések alatt tárolt gázmaszkokat is fel kellett vennie. Az események alakulásáról számos politikus és újságíró adott hírt a Twitteren.

A polgármester kijárási tilalmat hirdetett este hattól (magyar idő szerint éjféltől).

Folyamatosan mozgósítottak újabb rendfenntartó erőket, a nemzeti gárdát is.

Egy nőt egyelőre tisztázatlan körülmények között mellkason lőttek a Capitoliumban, ő később elhunyt. Az esetet több videófelvétel is megörökítette.

A Capitoliumban a kongresszusi termekbe és a képviselői irodákba is bejutottak a rendbontók, erről fotók, videók is készültek.

Először Joe Biden üzent egy videóban, közölve, hogy ez az amerikai demokrácia sötét pillanata.

Donald Trump később a Twitteren üzent a tüntetőknek. Azt mondta, megérti a fájdalmukat, de kéri őket, hogy békésen térjenek haza.

A biztonsági erők időközben megkezdték kiszorítani a tüntetőket az épület közeléből. A hatóságok legalább 13 embert letartóztattak.

Úgy tudni, egy férfi kilenc métert zuhant, amikor megpróbált felmászni az épület oldalára. Kritikus állapotban van.

Időközben kiderült: a személyzetnek sikerült eltávolítania a választási szavazólapokat, mire a rendbontók bejutottak a szenátusba.

A hatóságok kiszorították a Capitoliumból és távolabb terelték a környékről a tüntetőket, az épületet biztonságosnak nyilvánították.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke bejelentette, hogy a több órás kényszerszünet után a kongresszus folytatja az elektori szavazatokat hitelesítő munkáját.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×