eur:
394.46
usd:
370.32
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Kutyák, macskák és a koronavírus: fontos kérdéseket tisztázott a szakértő

A macskák fogékonyabbak az új típusú koronavírusra, mint a kutyák, de egyik állatnál sem okoz súlyos tüneteket a betegség – hangsúlyozta Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpontjának munkatársa.

Egy Amerikában végzett tanulmányban olyan kutyákat és macskákat vizsgáltak, amelyek koronavírussal fertőzött emberrel éltek egy háztartásban. Összesen 39 háztartást követtek nyomon, amelyből tízben volt kimutatható minimum egy háziállatban maga a vírus, vagy az ellene termelődött antitestek. A megvizsgált 17 macska 47 százaléka és az 59 kutya 15 százaléka volt érintett a vírussal ezekben a háztartásokban. A fertőzött háziállatok többsége (82,5 százalék) tünetmentes volt – ismertette az InfoRádiónak Kemenesi Gábor.

Tüneteket elsősorban a cicák mutattak, de csak nagyon enyhéket, mint levertség, bágyadtság, esetleg légúti tüneteket, enyhébb prüszkölést, de a jelek szerint a fertőzés nem végzetes rájuk nézve. Az viszont bizonyosan kiderült, hogy a kutyák kevésbé fogékonyak a koronavírusra. Mindettől függetlenül, a szakember azt javasolja – továbbítva az állatvédelmi és állatorvosi szakmai szervezete ajánlásait –, hogy

amennyiben valaki koronavírusos lesz, pontosan annyira óvja házi kedvenceit, mintha egy embertársáról lenne szó.

A Pécsi Tudományegyetem munkatársa kiemelte, hogy

a kutyákról és macskáról nem terjed a betegség emberre!

„Hangsúlyoznám, ők minket megfertőzni, akármilyen betegek is, nem tudnak. Biztosan kijelenthető, tény most már!”

Az állatok szőrzetet simogatva sem lehet nagy valószínűséggel elkapni a betegséget. Az ugyanis már kristálytisztán látszik, mintegy 86 millió fertőzést követően, hogy a járvány fő mozgatóereje a légúti fertőzés, ettől függetlenül a kézhigiénia fontos. Bár a pontos arány nem ismert, de valószínűsíthetően alacsony, Kemenesi Gábor szerint

pandémia idején mégsem célszerű hagyni idegeneknek, hogy a házi kedvenceinket megsimogassák. Ha ez mégis megtörténik, persze rettegni sem kell.

Azonban a laboratóriumi vizsgálatok szerint a macskák, másik macskák számára képesek lehetnek átadni a vírust.

A virológus arról is beszélt, hogy statisztikailag igazolt, hogy a kutyák képesek a szaglásuk segítségével felismerni a koronavírust. Ennek hátterében az állhat, hogy valószínüleg az embereknek, amikor betegek, egy olyanfajta szagváltozásuk is van, amit az ebek képesek megérezni.

Az egyetlen ismert és valóban dokumentált állatról emberre történő fertőzési útvonalat a nyércek esetében igazolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×