eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Az első csapolás a dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztójában 2016. július 25-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Már hónapok óta nem fizetik ki rendesen a Dunaferr dolgozóit

A dunaújvárosi vasmű vezérigazgató-helyettese a dolgozóknak küldött körlevelében azt ígéri, hogy hamarosan újabb befektetőjelöltekkel tárgyalnak.

Hat pontból álló tájékoztató levelet küldött ki a Dunaferr dolgozóinak Evgeny Tankhilevich, a vasmű vezérigazgató-helyettese. Ebből kiderül, hogy megint nem tudja a teljes bért fizetni a munkavállalóknak a társaság – írja a portolio.hu.

A lap birtokába került belső levél szerint a vezérigazgató-helyettes abban bízik, hogy rossz híreket utoljára kell leírnia, mert szerinte "a jövőben már vissza fogunk állni a rendes kerékvágásba". A dolgozók további türelmét és kitartását kéri.

A levélben az áll, hogy "az elmúlt hónapok problémái nem oldódtak meg, ezért az ISD Dunaferr pénzügyi lehetőségei egyelőre továbbra sem javultak". Ez pedig befolyásolja a decemberi bérek januári kifizetését.

A nettó 200 ezer forintot meg nem haladó béreket január 8-ig kifizeti a cég, viszont az ezt meghaladó összegű béreket ezúttal is csak két részletben képes teljesíteni.

Az első részlet minden munkavállaló esetében nettó 200 ezer forint lesz, január 8-ig teljesítve. A maradék összeget legkésőbb január 29-ig ígéri a munkáltató.

Vagyis sorozatban már a negyedik hónapban nem tudja megfelelő mértékben és a munka törvénykönyvével összhangban kifizetni a béreket a cég.

Arra is kitért Tankhilevich, hogy a bérek után fizetendő adókat és járulékokat, valamint a TB-ellátásokat teljesíti a cég, az egészségpénztárhoz való munkáltatói hozzájárulást szintén teljes összegben, az önkéntes nyugdíjpénztár munkáltatói hozzájárulását 15 100 forintig teljesíti. "A törzsgárda biztosítói járadék kifizetését, valamint az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás fennmaradó részét a pénzügyi lehetőségeink függvényében egy későbbi időpontban fogja teljesíteni a munkáltató" – írta. Azt is előrevetíti, hogy ha bármilyen pozitív változás lép fel és többletforráshoz jut a cég, akkor azt a még ki nem fizetett bérek és juttatások kifizetésére fogja fordítani.

Evgeny Tankhilevich arról is beszámol, hogy január 21-ére hívták össze a Dutrade Zrt. közgyűlését, amely után "szerinte hozzá tudnak férni a jelentős tőketartalékhoz, amit a 90 százalékban az ISD Dunaferr tulajdonát képező Dutrade nem kis részben a mi közreműködésünkkel, az évek során felhalmozott".

Lehetetlen, hogy a leánycég csak gazdagodjon, miközben az anyacégnek olyan pénzügyi gondjai vannak, hogy a béreket is csak halasztva tudja megfizetni – vélekedik a vezérigazgató-helyettes.

A közgyűlés után ez a tőke február után minden bérelem pontos és hiánytalan kifizetését teszi majd lehetővé – ígéri. Azt is részletezi, hogy

a piaci kereslet régen nem tapasztalt szinten van jelenleg, pénz hiányában azonban ezt az időszakot csak kis mértékben tudja kihasználni a vasmű,

de itt azt ígéri, hogy ha a Dutrade-ban meglévő tőkéhez végre hozzájut a cég, akkor ismét nyereséget tud majd termelni.

Ezúttal is szót ejt a potenciális befektetőről, azonban konkrétumot (vevő fél, feltételek, stb) ezúttal sem árul el a vezérigazgató-helyettes.

Arról is szól a vezető, hogy a befektetők között nincs ott az ukrán érdekcsoport és a körülötte gyülekezők, akik szerinte több milliárd forintos kárt okoztak a Dunaferr csoportnak. Megítélése szerint ebben a károkozásban jelentős szerepet játszottak a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőinek nyilatkozatai, ami szerinte felháborító és megengedhetetlen. Ezekkel a személyekkel éppen e miatt az ISD Dunaferr vezetése minden kapcsolatot megszakított, őket a társaság ellenségeinek tekinti.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×