eur:
393.17
usd:
367.88
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György
HPV elleni oltóanyag fecskendője a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban.
Nyitókép: MTI/Mészáros János

Minden nap meghal egy magyar nő méhnyakrák miatt

Oltással és rendszeres szűrővizsgálatokkal jól megelőzhető a méhnyakrák kialakulása: a vakcinát nem csak gyermekkorban érdemes kérni a szakértő szerint.

Évente 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot Magyarországon, a halálos áldozatok száma pedig 400 fő – mondta el az InfoRádióban Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke.

A betegség kialakulásában nagy szerepe van a humán papillómavírus (HPV) magas kockázatú változatainak: ezek elváltozásokat, illetve különböző rákos megbetegedéseket tudnak kialakítani. Fej-nyaki daganatokat, hímvesszőrákot, végbélrákot a férfiaknál is okozhat a HPV, egyáltalán nem csak nők problémájáról van szó tehát.

Tóth Icó elmondta: a vírusnak több száz típusa van, melyeket aszerint osztanak két csoportba, hogy alacsony vagy magas kockázatot jelentenek. A magas kockázatú csoportba jó néhány vírus tartozik, ezek közül kettőt szoktak kiemelni:

HPV 16 és a HPV 18 a méhnyakrákok 70 százalékát okozzák.

Ezenkívül vannak más típusok is, melyek képesek rákos megbetegedést kialakítani, de jóval ritkábban.

"Az emberek nyolcvan százaléka élete során legalább egyszer megfertőződik humán papillómavírussal. Ha egyszer elkaptuk, az nem ad immunitást, elkapható többször is" – mondja Tóth Icó.

HPV elleni védőoltással és rendszeres szűrésekkel együttesen a rák kialakulása megelőzhető: a leghatékonyabb az, ha 12 éves korában, a szexuális élet megkezdése előtt fiúknak és lányoknak egyaránt beadatják az oltást, amely jelenleg ingyenesen kérhető Magyarországon. Később is érdemes ugyanakkor oltatni: egyes országokban nincs felső korhatár ehhez, itthon 50-55 éves korban húzták meg. Akkor is felvehető a vakcina Tóth Icó szerint, ha van aktív HPV-fertőzésünk, mivel nem gyógyító oltásról van szó, tehát nincs hatása a már meglévő fertőzésre, viszont a következőket kivédheti.

A szűrővizsgálatok hasznáról a szakértő a következőket mondta: "A méhnyakráknak van egyfajta rákmegelőző állapota: a szűrővizsgálatokkal ezt tudjuk megtalálni, és az is lehet, hogy olyan időben sikerül ez, hogy nem kell semmilyen beavatkozás, csak három-hathavonta vissza kell menni az orvoshoz, hogy figyelje. Ha másik időszakban ismerik fel, egy kisebb műtét is megoldhatja a problémát, a szűréseknek ebben van a jelentősége."

A rákbetegek és a koronavírus elleni oltás kapcsán azt mondta: ajánlott oltatni, mivel a kezelésekkel járó immunhiányos állapot kapcsán sokkal védtelenebbek lehetnek a daganatos betegek a súlyos Coviddal szemben, de ezt mindenki beszélje meg kezelőorvosával is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Kitart a kedvező hangulat, folytatódik a rali a tőzsdéken

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában is jó hangulatban telik a nap a piacokon. Ami a gazdasági eseményeket illeti a német IFO üzleti hangulatindexre, illetve az Amerikából érkező tartós cikkek megrendelésállományának közlésére lesz érdemes figyelni.  Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×