eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Law and order concept. Handcuffs, gavel on book on a wooden background, top view
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

Ítéletet hirdettek a várpalotai hintabaleset ügyében

Próbaidőre bocsátotta a bíróság a körhinta tulajdonosát és a műszaki ellenőrét is.

Két év próbaidőre ítélte a 2017-es várpalotai hintabaleset ügyében a szerkezet üzemeltetőjét, három év próbaidőre pedig a gép megfelelőségi tanúsítványának kiállítóját szerdán a Veszprémi Járásbíróság. Mindkettejüket foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntettében ítélték el. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosabb büntetést kért, a vádlottak és védőik pedig az ítélet enyhítését és vádlottak felmentését kérték – írja a Telex.

2017. szeptember 2-án a Várpalotai Napok nevű rendezvényen leszakadt egy vidámparki hinta. A harminchárom méter magas hintának két, egyenként 9,4 méter hosszú karja volt, rajtuk összesen nyolc hely. Ez forgott körbe. Az egyik gondolában két kiskorú fiú ült, a másikban az akkor 18 éves Máthé Krisztofer, a férfi testvére és az anyja. A hinta másfél perce működött, amikor egy hatalmas reccsenéssel az egyik kar letört, a tartóoszlopnak csapódott, oldalra lendült, mire mindkét gondolából kiesett egy-egy utas.

Máthé Krisztofer a hintától körülbelül tizenöt méterre zuhant a földre, a fejét pedig beütötte a járdába. Életveszélyes, maradandó fogyatékossággal járó koponyasérüléseket szenvedett, a másik sérült a hintaszerkezet pótkocsijára esett, töréses-zúzódásos sérüléseket szerzett. A hinta többi utasát a tűzöltők szabadították ki a gondolákból, nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos, vérző sérülésekkel.

A per 2020 februárjában indult el. A vádirat szerint a hinta üzemeltetője több foglalkozási szabályt megszegett, például nem biztosította megfelelően a hintakarokat és a fékszerkezetet, amivel a karok forgatását lehet lassítani. A másik vádlott pedig úgy adta ki a megfelelőségi tanúsítványt a hintára, hogy nem volt meg a mechanikai biztosítás. A két vádlott a perben nem ismerte be a bűnösségét.

A bíró szerint megállapítható, hogy a baleset a foglalkozási szabályszegés miatt következett be. Enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét és „rendkívüli időmúlást”, súlyosító körülményként, hogy megsértették a foglalkozási szabályt és hogy a sértett maradandó sérülést szenvedett.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×