eur:
392.94
usd:
366.85
bux:
66164.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Magyar segítség Horvátország földrengés sújtotta területén

A magyar kormány támogatásával felépülő, húsztantermes általános iskola alapkövét tették le szerdán a földrengés sújtotta közép-horvátországi Petrinjában - közölte Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán az MTI-nek telefonon nyilatkozva.

2020 decembere végén és 2021 januárja elején 4,5-6,3 erősségű földrengések rázták meg Közép-Horvátországot, és ezeknek hét halálos és 28 sérült áldozatuk volt. A katasztrófa leginkább Petrinja várost sújtotta. Az anyagi kár értékét 37,5 milliárd kunára (2000 milliárd forint) becsülte a horvát kormány. Negyvenkétezer épület sérült meg, amelyből 8180-at teljesen fel kell újítani, 4886-ot pedig az alapoktól újjáépíteni. Valamivel több mint 26 ezer épületben csak kisebb károk keletkeztek.

Az elmúlt telet is több mint ötezren töltötték mobil lakókonténerekben. A megyében még alig épült fel új ház a horvát kormány támogatásával. A károsultak már többször hangot adtak elkeseredettségüknek.

Annak idején a magyar kormány, karitatív szervezetek és magánemberek az elsők között ajánlották fel segítségüket Horvátországnak, és a magyar kormány hosszú távú programot is indított a támogatásra. Ez utóbbinak részei az iskola- és a templomépítések, amelyek most kezdenek megvalósulni - mondta Soltész Miklós. Teljesen tönkrement általános iskola közelében épül fel az új iskola, 20 tanteremmel és tornateremmel. Ha az engedélyek megadása olajozott lesz, akkor az iskolában 2023 szeptemberében elkezdődhet a tanítás - tette hozzá Soltész Miklós.

A magyarországi Országos Horvát Önkormányzat támogatásával már elkezdtek felújítani Petrinjában egy zeneiskolát, valamint a magyarországi horvát közösség saját üdülőjében, Pag szigetén száz horvát gyermeket, a magyar kormány pedig a Velencei-tónál 400 horvát gyereket nyaraltatott tavaly. A velencei-tavi nyaraltatást idén nyáron is megszervezik kétszáz horvát gyerek számára - mondta el az államtitkár.

Soltész Miklós "a bajban ismerszik a barát" mondás jegyében ismét hangsúlyozta, hogy Magyarország elsőként segített a földrengés sújtotta közösségeknek, és ráadásul a segítők aztán nem is voltak sokan. Ezt nagyon pozitívan fogadták Horvátországban.

Az államtitkár hangsúlyozta: a mostani nehéz világpolitikai helyzetnek is az a tanulsága, hogy a két nemzet között évszázadok óta fennálló jó kapcsolatokat kell erősíteni, és ellen kell állni minden olyan külső beavatkozási kísérletnek, amelynek célja e kapcsolatrendszer tönkretétele. Ilyen beavatkozási kísérlet lehet például álhírek terjesztése vagy nyilvánosan elhangzott kijelentések félreértelmezése, amire volt példa az elmúlt hetekben - jegyezte meg az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×