eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A 2020. május 12-én kiadott képen a Ryanair ír diszkont légitársaság repülőgépei állnak az angliai Stanstead repülőtéren 2019. augusztus 22-én. Sajtójelentések szerint a Ryanair ezen a napon bejelentette, hogy járatai 40 százalékát újraindítja júliustól. A koronavírus-járvány miatt kötelezővé teszik a védőmaszk viselését, valamint az utasoknak több adatot kell szolgáltatniuk a tartózkodási helyükre vonatkozólag.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Az EU nem tiltja a különadók áthárítását

A közlekedésért felelős EU-biztos ismertette a vonatkozó szabályokat a Ryanair magyarországi áremelése kapcsán.

Beleütközik-e bármilyen rendelkezésbe az, ha egy légitársaság az utasokra hárítja át a különadót? Ezt a kérdést tette fel Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő a közlekedésért felelős uniós biztosnak. A válaszról beszámoló hvg.hu közölte: Adina Valean azt írta, a hatályos rendelet egyetlen rendelkezése sem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ez átlátható és megkülönböztetésmentes módon történik.

Hozzátette: ha egy országban ilyen adóáthárítás történik, akkor a helyi fogyasztóvédelmi hatóság azt értékelheti, hogy a szerződési feltételekben megfelelően tájékoztatták-e az utasokat minderről.

Az ügy előzménye, hogy a magyar kormány nyomatékosan azt kérte a különadóval sújtott ágazatokban működő cégeket, hogy ne hárítsák át a plusz terhet a lakosságra. A Ryanair azonban bejelentette, hogy továbbterheli a fizetendő pénzt az utazókra, és az árakat emelték is azóta. A magyar fogyasztóvédelem 300 millió forint büntetést rótt ki a diszkont légitársaságra, amely fellebbezett a döntés ellen. A legutóbbi, kapacitásszűkítő budapesti bejelentéskor Michael O’Leary vezérigazgató ismét közölte: a Ryanair nem fogadja el a kormány azon érvelését, hogy az adót nem a légitársaságra, hanem a földi kiszolgálókra vetették ki, ugyanis azok a fizetendő összeget továbbhárították a Ryanairre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×