eur:
394.19
usd:
370.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Mario Draghi olasz kormányfő (j) voksol egy római szavazóhelyiségben 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája/Filippo Attili

Olasz választások: a szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát este hét óráig

Elemzők rámutattak, hogy a Campaniában megfigyelhető alacsony részvételi arány az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát csökkentheti.

Este hét óráig a szavazásra jogosultak 51,1 százaléka adta le voksát, ami több mint hét százalékponttal alacsonyabb részvételi arányt jelent a 2018-as parlamenti választásokon este mérthez képest - közölte a belügyminisztérium vasárnap.

Öt évvel ezelőtt az este hétkor mért részleges részvételi arány 58,4 százalékos volt.

Most a legtöbben - 59,7 százalék - Emilia-Romagna tartományban szavaztak, miközben öt évvel ezelőtt este hétig 62,2 volt az arányuk. A legkevesebben a déli Calabriában mentek el voksolni, 36,9 százalék, az öt évvel ezelőtti 49,6-hoz képest.

A legnagyobb csökkenés Campaniában figyelhető meg, ahol a 2018-as parlamenti választásokhoz képest mintegy tizennégy százalékkal volt alacsonyabb az este hétkor mért részvételi arány. A déli térségekben vasárnap rendkívül rossz volt az idő. Elemzők rámutattak, hogy az alacsony részvételi arány az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottságát csökkentheti, hiszen az országnak ezen a részén eddig a Giuseppe Conte vezette párt számított a legnépszerűbbnek.

Az este tizenegy órás urnazárást a pártok székházaikban és a választásokra felállított sajtóközpontokban várják. Mintegy négyszáz olasz és külföldi újságíró akkreditáltatta magát a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) választási központjába, amelyet egy római szállodában alakítottak ki.

Az utoljára két hete közölt felmérésekben a Meloni vezette jobboldali koalíció majdnem húsz százalékpontos előnyt mutatott az Enrico Letta vezette baloldalhoz képest.

Giorgia Meloni az urnazárás előtti utolsó órákban a közösségi oldalán közölt tréfás videót, melyen kezében egy-egy sárgadinnyét, olaszul melonit tart.

(A nyitóképen: Az olasz miniszterelnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Mario Draghi olasz kormányfő (j) voksol egy római szavazóhelyiségben 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×