eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Stethoscope or phonendoscope on a doctors white desk on cloudy morning, for treatment of cold or flu.
Nyitókép: Andrei Vasilev/Getty Images

Beszédes orvosi adatok a hálapénzes helyzetről

Egyes típusú pénzcsúsztatások valóban kezdenek eltűnni, de a vélemények szerint van, ami megmarad.

A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központja nyáron, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény bevezetése után másfél évvel kérdezte meg az orvosokat: mit tapasztalnak, eltűnt a paraszolvencia az egészségügyi ellátásból?

A kérdőívre 207 orvos válaszolt, derült ki Mikesy Gergely, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának projektszakmai szakértője, akinek egy egészségügyi konferencián elhangzott szavait a napi.hu idézte.

Elmondása szerint korábban

  • az alapellátásban dolgozók 25 százalékát,
  • a járóbeteg ellátásban dolgozók 38 százalékát,
  • a fekvőbeteg-ellátásban dolgozóknak pedig a 80 százalékát érintette a paraszolvencia.

A friss kutatás adatai szerint leginkább a vesztegetés típusú hálapénz kezd eltűnni az egészségügyi rendszerből, válaszolták az orvosok.

A praxisok 81 százaléka azt válaszolta, hogy csökkent a hálapénzfizetés gyakorisága és mennyisége is. Leginkább az ápolók szakszemélyzet és a rezidensek között tűnhet el a hálapénz, az orvosbárók pedig továbbra is hozzá fognak jutni ehhez az extra juttatáshoz, állapította meg a kutatás.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×