eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla
Kurd tüntető egy autó tetején, Párizsban 2022. december 23-án, miután néhány órával korábban egy férfi a közelben rálőtt többek között egy kurd kulturális központra, és legalább három embert megölt, hármat pedig megsebesített, kettőt életveszélyesen. A tüntetők a török kormányt kárhoztató jelmondatokat kiáltoztak, a rendőrök pedig könnygázzal igyekeztek szétoszlatni a feldühödött tiltakozókat.
Nyitókép: Lewis Joly

Megkapta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanács - a nap hírei

A kormány átadta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. Megkezdődött a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése. Párizsban három ember meghalt, hárman pedig kórházba kerültek, amikor egy férfi lövöldözni kezdett a belvárosban.

A kormány átadta a jövő évi költségvetés módosításának tervezetét a Költségvetési Tanácsnak. A Pénzügyminisztérium a legfontosabb kormányzati feladatnak a munkahelyek megőrzését, a nyugdíjak reálértékének megtartását és az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentés biztosítását nevezte. A tárca megerősíti, hogy januártól 15 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami a 13. havi nyugdíjra is vonatkozik. A Pénzügyminisztérium adatai szerint a magyar gazdaság idén 4 százalék felett növekedhet, és éves szinten jövőre is sikerülhet elkerülni a recessziót. 2023-ban 1,5 százalékos GDP bővülésre számítanak.

Módosította a kormány az otthonfelújítási támogatásról szóló rendeletet. Bizonyos feltételek mellett és esetekben a december 31-i eredeti határidő helyett március 31-ig benyújthatók a kérelmek. A módosítás napkollektor és napelemes rendszer telepítésére, cseréjére vonatkozik, illetve akkor alkalmazható, ha egy pár elveszíti a gyermekét.

Megkezdődött a kisbenzinkutak támogatásának kifizetése. Az üzemeltetők literenként 20 forint forgalomarányos, vissza nem térítendő támogatást kapnak. A program utolsó, július, augusztus és szeptember hónapokat érintő ütemében 467 vállalkozás számára 6,24 milliárd forintot fizet ki a kormány.

Újabb 6 program indult a vállalkozások beruházási elképzeléseinek megvalósítására a Széchenyi Kártya Program MAX+ részeként. A Széchenyi Beruházási Hitel maximálisan igényelhető hitelösszege 500 millió forintra emelkedik, továbbá a különösen nehéz gazdasági helyzetben lévő turisztikai ágazatban működő vállalkozások számára új Széchenyi Turisztikai Kártya folyószámlahitel lesz elérhető, 300 millió forint maximális keretösszeggel.

Új hitelprogramot hirdetett ki a kormány amivel a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, valamint a nagyvállalatokat segítené. A közlönyben megjelent a rendelet a Gyármentő Plusz Hitelprogram elindításáról. A kormány ennek érdekében növeli az Eximbank Exportélénkítő Hitelprogramja és a Jövő Exportőrei Hitelprogramja keretösszegét. A pénzügyminiszter a jövő évi költségvetésből 2,4 milliárd forintot különít el a többletkamat kiegyenlítésére és rendelkezésre tart 15,4 milliárd forintnyi összeget a 2024-es központi költségvetés kiadási előirányzatában.

Nemzetstratégiai jelentőségű tranzakció lett a Posta Biztosító állami megvásárlása. A Magyar Közlönyből derült ki, hogy a csütörtökön bejelentett ügylet kiemelt jelentőségűnek számít, vagyis azt nem vizsgálhatja a Gazdasági Versenyhivatal. Az állam nevében a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. vásárolja meg a Posta Biztosítót.

Megérkezett Magyarországra az első, zöldhidrogén előállítására képes berendezés. Az eszközt a Mészáros Csoport energetikai portfóliójába tartozó Bükkábrányi Energiaparkban állítják üzembe. Az elektrolizáló berendezés 130-150 tonna zöldhidrogént képes előállítani évente, úgy, hogy villamosenergia felhasználásával a vizet két alkotóelemre, hidrogénre és oxigénre bontja. Jelenleg a világon a hidrogén termelés 98 százaléka fosszilis tüzelőanyagokból történik, jelentős szén-dioxid-kibocsájtás mellett.

Uniós-ukrán csúcstalálkozó lesz február elején. Az egyeztetésen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel az Európai Tanács elnöke vesz részt. Az unió évente tart megbeszélést Ukrajnával, rendszerint Brüsszelben.

Párizsban három ember meghalt, hárman pedig kórházba kerültek, amikor egy férfi lövöldözni kezdett a belvárosban. A támadás egy kurd kulturális központ közelében történ. A rendőrök elfogták a 69 éves támadót, aki 7-8 lövést adott le. A párizsi államügyész azt mondta, hogy a gyanúsítottal már korábban is volt dolguk, a férfi ugyanis egy évvel ezelőtt egy szablyával támadt rá sátrakban élő bevándorlókra Párizsban. A férfi ellen szándékos emberölés, gyilkossági kísérlet és erőszak miatt indult nyomozás, de nem zárták ki azt sem, hogy etnikumok elleni gyűlöletből cselekedett.

Kiemelt jelentőségű eseménnyé nyilvánították a jövő évi magyarországi pápalátogatást. A katolikus egyházfő programjaihoz kapcsolódóan Operatív Törzs is alakul, ennek vezetője Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár lesz. Ferenc pápa jövő évi magyarországi látogatásának előkészítésért és lebonyolításáért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest bízták meg.

Újabb 360 autóbusz érkezhet a Volánbusz flottájába jövőre. A kiírás szerint a járművek korszerű és környezetkímélő, az EURO6-os emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotort kapnak, és lesz rajtuk a kerekesszék elhelyezését biztosító fedélzeti kialakítás és a felszállást segítő rámpa. A különböző vezetéstámogató rendszerek mellett az autóbuszon elektronikus utastájékoztatási- és kamerarendszernek is lennie kell, valamint az utastéri USB csatlakozók is az elvárt felszereltség részei.

Bővül és drágul a Mol Bubi január 19-től. Bővül a szolgáltatási terület, újabb gyűjtőállomások létesülnek, további több száz kerékpár forgalomba állításával a duplájára nő az eszközpark. Ugyanakkor a havi bérlet ára januártól 1000 forint, az éves bérleté 8500 forint, a percdíj 40 forint lesz, a díjmentes időszak továbbra is 30 perc marad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×