eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A londoni rendőrség központja, az Új Scotland Yard  2023. március 21-én. Ezen a napon hozták nyilvánosságra a londoni rendőrségnél, a Scotland Yardnál végzett átfogó vizsgálatról készített jelentést. A vizsgálat súlyos rendszerszintű gondokat és hiányosságokat tárt fel, pédául a rendőrök között meglévő rasszizmust, nőgyűlöletet és homofóbiát.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

„Olyan, mintha Londonban legális lenne a nemi erőszak” – lesújtó jelentés a Scotland Yardról

Nagy-Britannia legrégibb rendőri szervezete, a londoni rendőrség „intézményesen rasszista, szexista és lejáratódott” – többek között ezt a lesújtó kritikát fogalmazta meg egy új vizsgálat nyomán kiadott jelentés. Az anyag szerint elfogyott a közvélemény bizalma.

Szexista, rasszista, homofób – már csak a klímaváltozásban játszott pusztító szerep vádja hiányzik ahhoz, hogy a Scotland Yardra az ország egyik legbűnösebb intézményeként tekintsen a brit közvélemény.

A kemény megállapítások Louise Casey bárónő, a Lordok Házának tagja, a jelenlegi brit áldozat- és tanúügyi biztos most közzétett jelentéséből származnak.

Casey egy éven tartó vizsgálata szerint a Met néven is emlegetett londoni rendőri erő, egy „boys club” – azaz férfiak által dominált szervezet. Mindez annak ellenére, hogy 2017–2022 között egy nő, Cressida Dick főkapitány vezette, aki szerinte a felügyeleti joggal bíró Sadiq Khan londoni főpolgármester nyomására, a rendőrség körüli vádak nyomán mondott le.

Casey szerint,

ha a Scotland Yard nem változik, akkor fel lehet oszlatni.

Londonban a turistákkal fotózkodó, mosolygós rendőrök mellett lehet goromba, az ember fejét leüvöltő tisztekkel is találkozni – a mostani vádak azonban ennél jóval keményebbek.

Részben azokra a botrányokra épülnek, amelyek az elmúlt pár évben pattantak ki:

  • egy szolgálaton kívüli rendőr megerőszakolt és megölt egy utcáról elrabolt nőt;
  • egy, a diplomáciai testületnél is szolgált fegyveres rendőr sorozatos zaklatásokat és többrendbeli nemi erőszakot követett el;
  • rendőrök zárt WhatsApp-csetben halott áldozatok fotóin nevetgéltek, vagy akár az, hogy
  • azért ejtettek egy nemi erőszak nyomozást, mert leolvadt a bizonyítékot tároló hűtő.

Kisebbségekből kikerült tisztek közben rasszista viccekre és megjegyzésekre panaszkodtak, és volt, akit még ezek után is előléptettek.

A jelenlegi statisztika szerint

a londoni nők több mint fele nem hiszi azt, hogy a rendőrök garantálni tudják a nők és lányok biztonságát.

Egy rendőr szerint olyan kevés nemi erőszakot regisztrálnak, hogy már azt lehet mondani, hogy a bűncselekmény legális Londonban.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard mostani – fehér férfi – főnöke „megrázónak és szívszorítónak” nevezte az anyagot, amely „haragot és szégyent váltott ki”. Ő azonban nem volt hajlandó a „intézményesen” szót odabiggyeszteni a rasszista, szexista és nőgyűlölő szavak elé. Helyette „problémás egyénekről” és „rohadt almákról” beszélt.

A konzervatív kormányok általában empatikusabbak a rendőrséggel szemben, de Suella Braverman belügyminiszter azt mondta: a Metnél „komoly kulturális és vezetésbeli kudarcok” történtek. Rishi Sunak miniszterelnök pedig arról beszélt: „azt akarom, hogy a lányaim bízhassanak a rendőrségben”.

A téma megosztja a brit közvéleményt: egyes kommentelők szerint a rendőrségnek a bűnfelderítési statisztikán és nem a polkorrekt imázsán kéne dolgoznia. Egy nő viszont megjegyezte: a lánya délután tett bejelentést molesztálás miatt, a rendőrök pedig éjfélkor jelentek meg, hogy meghallgassák.

A brit belpolitika további aktuális kérdéseiről itt hallgathat meg további részleteket:

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×