eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A new building is being constructed with use of tower crane
Nyitókép: ilkercelik/Getty Images

Érd megtelt, a városvezetés nem kér több betelepülőt

A túl sok új társasház építése miatt változtatási tilalmat rendelt el július 15-től az érdi önkormányzat. Az intézkedés ideiglenes, a végleges helyi építési szabályzat elfogadása őszre várható – tájékoztatta az InfoRádiót Csőzik László polgármestere.

Egy éve készül Érd új építési szabályzata, amivel az önkormányzat kísérletet tesz a társasház-építési láz megfékezésére, számba véve azt is, hogy miként lehet elbírni a jelentős beköltözési hullámmal – fogalmazott az InfoRádióban Csőzik László. Ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen meg akarják akadályozni a újabb beköltözéseket a városba, de az eddig tapasztalt dinamizmus "egyszerűen nem tartható" – tette hozzá a polgármester, arra is felhívva a figyelmet, hogy Érd infrastruktúrája 50-55 ezer ember kiszolgálására képes, de lassan már a 80 ezerhez közelít a város lakossága.

A fentiek miatt az önkormányzat arra jutott, hogy amíg a helyi építési szabályzatot nem fogadják el, addig elrendelik a változtatási tilalmat, erős üzenetet küldve mindazok számára, aki például társasházépítésben gondolkodtak, mert Érd nem hajlandó az olyan mértékű építkezést tovább tolerálni, mint ami az elmúlt 15 évben volt tapasztalható. „Ezt kérik tőlünk az emberek, hiszen az életminőség – azért, mert hirtelen beáramlott ennyi ember – jelentősen romlott” – mondta a városvezető.

A változtatási tilalom a családi házak építésére is érvényes, miután a központi jogszabályok nem ismernek más lehetőséget

– mondta Csőzik László. Bár a változtatási tilalmat a társasházakkal szemben hozták, egy időre „mindenki számára megnyomják a képzeletbeli CD-lejátszón a pause gombot” – magyarázta a polgármester, megismételve: ez egy átmeneti, teljes értékű tiltás lesz, és igyekeznek minél hamarabb tető alá hozni az új szabályzatot, elképzelhető, hogy már októberben fel fogják oldani.

Ebben nagy valószínűséggel olyan lakóegységi előírásokhoz is hozzá fognak nyúlni, mint például hogy az 1000 négyzetméter fölötti alapterületű telkekre két külön házat is lehetett az eddigiekben építeni. Tervek szerint ezzel kapcsolatban társadalmi vitát is fognak indítani.

A polgármester szerint Érd már képtelen kezelni, hogy főként a parkolóövezetek keskeny utcáiban belvárosi méretű építkezések indulnak, illetve indultak meg az elmúlt 15 évben, ami alól az M7-es közeli területek sem kivételek. Akadnak olyan beépítések, ahol alig van zöldterület,

a város pedig lassan elkezdte elveszíteni a kertvárosi karakterét, azt az arculatát, amit a legtöbben szeretnek.

"A másik nagy probléma, hogy nincs megfelelő számú férőhely a bölcsődékben, óvodákban. Az utakon megjelentek a közlekedési dugók, és lassan már a temető is megtelik, így aztán kellett húzni egy nagyon határozott, vastag vonalat" – emelte ki a polgármester, aki szerint év végén visszaállhat a normális kerékvágásba az élet, de az már nem olyan lesz, mint korábban volt. Az új szabályozás révén a tervek szerint megszűnik, hogy évente ezrek költöznek Érdre, hanem a polgámester reményei szerint csak egy-kétszázan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×