eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Julbach, 2015. október 6.Szíriai bevándorlók egy Németország jelentésű felirattal ellátott, rögtönzött útjelző tábla mellett mennek el a dél-németországi Julbachban, az osztrák határ közelében 2015. október 6-án. (MTI/EPA/Armin Weigel)
Nyitókép: MTI/EPA/Armin Weigel

A menekülteknek ígér szavazati jogot egy baloldali német politikus

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

A beszámoló szerint az október 8-i tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson Nancy Faser vezetésével induló hesseni SPD azt ígéri programjában, hogy a szövetségi szinten és a Bundesratban - a szövetségi törvényhozás tartományi kormányokat összefogó kamarájában - is keményen küzd majd azért, hogy "szavazati jogot kapjon az önkormányzati választásokon mindenki, aki hat hónapnál hosszabb ideje él valamely hesseni településen".

A Bild érdeklődésére a párt szóvivője elmondta: az ígéret olyan emberek önkormányzati választásokra szóló szavazati jogára vonatkozik,

akik határozatlan idejű tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A lap hozzátette: a gyakorlatban általában hat hónapnál tovább tart, amíg a menekültek tartózkodási engedélyt kapnak. Értelmezése szerint a szociáldemokraták kampányígérete így azt jelenti, hogy a német állampolgárok és az EU-s állampolgárok mellett a menedékjogért folyamadó külföldiek, például szíriai és afganisztáni állampolgárok is szavazhatnának az önkormányzati választásokon, és EU-n kívüli külföldiek egyéb csoportjai, például a török állampolgárok is rendelkeznének ezzel a joggal.

Stefan Luft politológus, a brémai egyetem kutatója az SPD hesseni szervezetének választási ígéretéről szólva a Bildnek elmondta, hogy szerinte "a választójogot elvileg az állampolgársághoz kellene kötni", de az EU-s állampolgárok már most is "különleges státusszal" rendelkeznek.

Stefan Heck, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője, a CDU hesseni szervezetének elnökségi tagja, a párt egyik belügyi és választójogi szakpolitikusa a Bildnek azt mondta, hogy "Faeser javaslata veszélyes tévút".

Manfred Pentz, a hesseni CDU-szervezet főtitkára hozzátette, hogy "a választójog nem a választási kampányok eszköze, hanem az egyik legfőbb demokratikus érték", amelyet "államunk polgárainak kell megtartanunk".

Mint mondta, a választójog "önkényes kiterjesztése és az állampolgárság helyett csak a tartózkodási engedélyhez kötése ellentétes demokratikus alapelveinkkel", és a CDU ezért "egyértelműen elutasítja" a hesseni szociáldemokraták törekvését.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×