eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
RAFAH, GAZA - NOVEMBER 01: Ambulances from Egypt pass through Rafah border crossing to transport seriously wounded Palestinians after Israeli attacks in Rafah, Gaza on November 01, 2023. (Photo by c)
Nyitókép: Stringer/Anadolu via Getty Images

Megnyílt a rafahi határátkelő, de csak kiválasztottaknak - videó, képek

Hosszú tárgyalások, nagy építkezés előzte meg a döntést az Egyiptom és a Gázai övezet közötti átkelő megnyitásáról. Friss felvételeken a határátkelőre belépő tömegek látszanak, de számos nyitott kérdés van még.

Az egyiptomi egészségügyi hatóságok szóvivője el-Arís városában az AFP francia hírügynökségnek kedden elmondta, hogy orvoscsapataik már szerdától készen állnak a rafahi határátkelőnél. Az egyiptomi biztonsági erők is megerősítették, hogy arra készülnek: szerdától a Gázai övezet és Egyiptom határán található rafahi átkelőnél beengedik sebesültek egy csoportját az izraeli erők által ostromlott palesztin térségből.

A helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint a Rafahtól mintegy 15 kilométerre, a Sínai-félsziget északi részén található Sejk Zuvejd városában egy 1300 négyzetméter alapterületű tábori kórházat hoznak létre a Gázai övezetből érkező sebesültek kezelésére. A BBC fotók alapján beszámolt róla, hogy fehér sátrakból, konténekerből áll a létesítmény.

Tudósítások szerint kettős állampolgárok és külföldiek is nagy számban várakoztak a határ gázai oldalán, és szerda reggel már be is engedték néhányukat.

Az AFP jelentése szerint nem világos, hogy mennyi embert fognak átengedni, mindenesetre egyelőre az átkelő gázai oldalát nyitották meg és oda már tömegek léptek be. A francia hírügynökség értesülése szerint 400 külföldi és kettős állampolgárt engedhet be Egyiptom, de ez jelenleg még nem történt meg.

A Reutersnek a The Guardian tudósítása szerint egy egyiptomi tisztviselő azt mondta, van egy 500 fős lista azokról, akik elhagyhatják az övezetet, de nem biztos, hogy mind csütörtökön fognak átjutni.

A Reuters azt írta, katari közvetítéssel jött létre a megállapodás.

Ez az első alkalom, hogy Egyiptom felé megnyílt a határ egyes menekülők számára. Az engedély azonban igencsak limitált lehet, ugyanis Kairó többször is leszögezte, hogy nem kívánja palesztinok tömegeit befogadni az országa biztonsága érdekében.

Az egyiptomi határnyitási döntést egyébként pár órával azt követően hozták meg, hogy izraeli támadás érte a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttábort, és ebben - egybehangzó izraeli és palesztin hivatalos közlések szerint - legalább 50 ember életét vesztette és 150-en megsebesültek. A kairói külügyminisztérium elítélte ezt a támadást, és figyelmeztetett "a védtelen civileket érő önkényes támadások következményeire". Izrael ugyanakkor "terroristákra és terroristák infrastruktúrájára mért csapásról" számolt be, amelynek során végeztek a Hamász egyik vezető tagjával, Ibrahim Biarival és több társával is.

(A nyitóképen: mentőautók haladnak át Egyiptomból a Gázai övezetbe a rafahi határátkelőn, hogy súlyosan sérült palesztinokat vigyenek vissza Egyiptomba egészségügyi ellátásra.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×