eur:
393.79
usd:
368.71
bux:
65937.57
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
AMAZONAS, COLOMBIA - MARCH 31: An aerial view of the deforestation and the destruction of habitats in Amazon, Colombia on March 31, 2023. The main cause of this continuous increase in forest exploitation lies in the increased consumption of meat and the consequent expansion of extensive livestock farming, as well as soybean cultivation and pasture creation for livestock. The Amazon rainforest is shared by several countries, and statistics show a significant loss of forest in these countries. For example, Brazil has lost about 20% of its Amazon rainforest, while Colombia has lost more than 10%. Similarly, Bolivia, Peru, and Venezuela have lost between 5% and 10% of their Amazon forests. (Photo by Juancho Torres/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Anadolu Agency

Négy év után végre biztató adatok érkeztek az Amazonas vidékéről

Négy év óta először lassult az erdőirtás Amazonas vidékén Brazíliában a brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint.

Egy év alatt, 2022 augusztusa és 2023 júliusa között mintegy 9 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el, ami a legalacsonyabb érték 2019 óta - közölte a brazil környezetvédelmi és éghajlatváltozási minisztérium az Inpe adatait idézve.

Az előző év azonos időszakához képest ez 22,1 százalékos csökkenést jelent, mivel akkor csaknem 11 600 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki.

Az Amazonas esőerőinek fontos szerepük van a klímaváltozás elleni küzdelemben, mivel az őserdő rengeteg szén-dioxidot képes elnyelni.

A baloldali Luíz Inácio Lula da Silva államfő januárban azzal az ígérettel vette át az elnöki tisztséget, hogy 2030-ra véget vet elődje, a Jair Bolsonaro alatt felerősödött környezetrombolásnak. Bolsonaro elnöksége alatt, 2019 és 2022 között 75 százalékkal nőtt az erdőirtás mértéke az elmúlt évtized átlagához képest.

Szeptemberben Lula az ENSZ-ben tartott beszédében határozott küzdelemre szólított fel az éghajlatváltozás és a klímaválság okozta növekvő társadalmi egyenlőtlenségek ellen.

Németország a közelmúltban indította újra az amazóniai esőerdők védelmét szolgáló alap támogatását. Az Amazonas Alapot 2008-ban hozták létre, de négy éve befagyasztották a kifizetéseket, mert nem volt egyetértés arról Bolsonaróval a pénzek felhasználásáról.

Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.

Ennyire vegyes a kép Európában a gázai konfliktussal kapcsolatban

Az öreg kontinensnek közben már nem igazán osztanak lapokat, sokkal inkább a térségi szomszédoknak, illetve az Egyesült Államoknak - vélekedett az InfoRádióban Sayfo Omar (Migrációkutató Intézet). Jól látható szerinte, hogy a kormányok elsődleges célja, hogy a konfliktus ne terjedjen át az utcákra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×