gazdaság

Nem lesz külföldi tartós tej és trappista a szupermarketekben?

2012. május 30., szerda 14:49     InfoRádió / MTI
    Kinyomtatom Elküldöm Betűméret + -
A nagy áruházláncok képviselői ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról - tudatta közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium. Vámos György, az országos kereskedelmi szövetség főtitkára szerint ilyen ígéret nem hangzott el.
 

1

Másodszor találkozott a magyarországi tejtermelők és tejfeldolgozók képviselőivel márciusi kinevezése óta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára kedden Budapesten - közölte VM a találkozót követően.

Budai Gyula a megbeszélésen beszámolt arról, hogy a legutóbbi egyeztetésüket követően a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyalt, akik ígéretet tettek arra, hogy az import UHT tejet és a külföldről érkező trappista sajtot leveszik a polcaikról.

A tejtermelők a megbeszélésen elmondták, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása óta nem kezelték problémájukat súlyának megfelelően, ezért is kerültek nehéz helyzetbe az uniós túltermelés és a nyerstej átvételi árának csökkenése miatt.

A megbeszélésnek külön is aktualitást adott, hogy az Országgyűlés éppen az egyeztetés napján folytatta le a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek vonatkozásában a beszállítókkal szemben alkalmazott tisztességtelen forgalmazói magatartásról szóló törvény módosítására vonatkozó indítvány általános vitáját. (A törvénymódosítás tervezett hatályba lépésének időpontja július elseje.)

A megbeszélésen az államtitkár emlékeztetett arra: a parlament elé terjesztett törvényjavaslatban új szabályként jelenik meg a diszkriminatív árazás tilalma. Ennek köszönhetően kiküszöbölhető például, hogy azonos termékek esetén más-más árrést alkalmazzanak a magyar, illetve a külföldi árunál.

Budai Gyula leszögezte, hogy a továbbiakban is szorgalmazza a tejpiaci szereplőkkel való rendszeres megbeszéléseket. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempont a belföldi piac védelme. Az államtitkár még ezen a héten, pénteken a nagy áruházláncok képviselőivel is tárgyal ugyanebben a témában.

A tárgyaláson résztvevők megegyeztek abban, hogy a Tej Terméktanács folyamatosan figyelemmel kíséri az áruházláncokkal létrejött megállapodásban foglaltak teljesülését és naprakész információkkal szolgál a szaktárcának - olvasható a közleményben.

Nem ezt ígérték

Nem ígérték meg a nagy áruházláncok, hogy leveszik a polcokról a külföldi ultapasztőrözött tejet és trappista sajtot - mondta az InfoRádiónak az országos kereskedelmi szövetség főtitkára.

Vámos György hozzátette: az áruházláncok vállalták, hogy segítik a magyar termékek piacra jutását. A héten még egyeztetnek.
Kapcsolódó hanganyagok:

 
> időjárás
> aréna Aréna podcasting Aréna videók 2016.02.12. Péntek, 18:00
2016.02.12. Péntek, 18:00
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság budapesti képviseletének vezetője
 
> Hallgassa meg az Aréna korábbi adásait
> Nézze meg az Aréna korábbi adásait
> 24 óra > 48 óra > 1 hét
OKOSRÁDIÓ MOBIL/TABLET
BBC Europe
BBC News is editorially independent. Its appearance on this site should not be taken as an endorsement.
BUX 22,720 0.8%
MOL 13,535 -0.1%
MTELEKOM 387 0.0%
OTP 5,860 1.9%
RICHTER 5,006 0.9%
15 perccel késleltetett adatok
EUR/HUF310.31
USD/HUF275.98
GBP/HUF399.00
CHF/HUF282.48
EUR/USD1.1245
Forrás: www.portfolio.hu 

Add a Startlaphoz