eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Matolcsy: Hamis illúzió, hogy a magyar beteg már gyógyul

Hamis illúziónak nevezte a nemzetgazdasági miniszter azt a feltételezést, hogy a "magyar beteg már gyógyul", ezzel szemben Matolcsy György szerint az igazság az, hogy az ország valamennyi makromutatója romlik, a gazdaság az idén stagflációs állapotba kerül, ezért az új kormány első feladata, hogy Magyarország további zuhanását megakadályozza.

A Heti Válasz és a Magyarok a piacon Klub csütörtöki konferenciáján a miniszter kifejtette: a gazdaság még lefelé megy, a pénzügyi stabilizációval éppen sikerül elkerülni egy nagyobb bajt: a bankadó és a költségvetési megtakarítások révén lehet az államháztartás hiányát 5 százalék körüli mértékről 3,8 százalékra leszorítani.

Hozzátette: 2010 második fele a pénzügyi és gazdasági stabilizáció, az infláció megfékezésének időszaka. Megerősítette: a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni.

Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot - mondta Matolcsy György a rendezvényen.

Kifejtette: a következő két év a strukturális átalakítások időszaka lesz, ennek részeként 2011-2012-ben Magyarországon a régió legegyszerűbb adórendszerét vezeti be a kormány. Elismerte, hogy a bankadó 200 milliárdos összege "brutális" nagyságú, de hangsúlyozta, hogy e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×