eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cserben hagyták bankjaikat a görögök

Görögországban tovább csökkent a lakossági és a vállalati ügyfelek által elhelyezett bankbetétek összege júniusban, immár a hatodik egymást követő hónapban. A központi bank hétfőn ismertetett adatai szerint júniusban 216,5 milliárd eurót helyeztek el az ügyfelek a bankokban, 1,5 százalékkal kevesebbet a májusi 219,8 milliárdnál.

Az év eleje óta a betétek összege 21,4 milliárd euróval csökkent ebben a szegmensben, súlyosbítván az amúgy is pénzszűkében lévő görög bankok helyzetét.

Görög bankárkörökben a csökkenést most azzal magyarázzák, hogy júniusban a családok nyaralásra vettek ki pénzt, a vállalatok pedig áfabefizetési kötelezettségeik teljesítésére.

Bár a látszat szerint szezonális jellegű fejleményről van szó, elemzők nyugtalanítónak találják a csökkenő tendenciát, tekintettel arra, hogy a bankok jelenleg erősen rá vannak utalva az olcsó betétekre, miután az adósságválság miatt kiszorultak a nemzetközi bankközi piacról, és erősen függnek az Európai Központi Bank likviditásbővítő eszközeitől.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×