eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Spórolnak a kultúrán nagy-Britanniában

A súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő Nagy-Britanniában utasították a Művészeti Tanácsot, hogy adja el műtárgy-gyűjteménye egy részét, így pótolja a megszorítások miatt kieső pénzt. Ezen a héten kapnak választ beadott pályázataikra a brit művészeti létesítmények, és arra számíthatnak, hogy idén lényegesen több beadványt utasítanak el, mint korábban.

A brit Művészeti Tanács megalakulása, 1946 óta vásárlásokkal támogatja a képzőművészeket, gyűjteményében immár hétezerötszáz műtárgy található, ezeket országszerte kölcsönzi kiállításokra.

Megütközést keltett a legújabb minisztériumi utasítás, amely festmények és szobrok eladására szólítja fel a tanácsot, hogy így pótolhassa a költségkeretéből elvonások miatt kieső összeget. Ilyesmire az elmúlt ötvenöt évben nem volt példa. Ráadásul a parlament művészeti bizottsága szerint a tanács túl sokat költ a saját működésére, tehát ilyen jellegű kiadásaiban ötven százalékos csökkentést rendelt el.

Ezen a héten értesít a nehéz helyzetbe került Művészeti Tanács ezerháromszáz pályázót arról, hogy nyert-e támogatást erre az évre, vagy sem. Arra lehet számítani, hogy a beadványoknak majdnem a felét kénytelenek elutasítani, és főleg a nagyobb, fontosabb létesítmények működését helyezik előtérbe a kisebbekkel szemben, amelyek közül sok száz akár meg is szűnhet.

Angliában jelenleg sorra zárnak be a könyvtárak és oszlanak fel színjátszócsoportok, táncegyüttesek vagy olvasókörök. A parlamenti bizottság szerint a szimfonikus zenekarokból kevesebb is elég lenne.

Kétségtelen, hogy sok helyen túl könnyen bántak a pénzzel, történtek súlyos menedzselési hibák. Legkirívóbb a West Bromwich-i képzőművészeti galéria esete. A szupermodern kiállítóhelyiséget 52 millió font, azaz több mint 15 millárd forintnak megfelelő összeg ráfordításával építették, de már a megnyitó előtt csődbe ment.

A műemlékvédők eközben azt panaszolják, hogy aránytalanul kevesebb támogatás jut nekik, mint a művészeti létesítményeknek. A megszorítások miatt nehéz helyzetbe jutott brit művelődési minisztérium átszervezésekkel kísérletezik. Sok bírálatban részesült néhány egyik napról a másikra hozott döntése.

Talán a legnagyobb sokk a Filmtanács megszüntetése volt. A brit filmeseknek ez után nagyobb mértékben kell támaszkodniuk a magánszféra támogatására, és ezt elsősorban a művészfilmesek tábora szenvedi meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×