eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Népszabadság szerint Horvátország kérte a Mol-vezér kiadatását - lapszemle

Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását - írta a Népszabadság. A Magyar Nemzet értesülése szerint négy rektor utasította vissza a Magyar Rektori Konferencia elnöki posztját.

Horvátország jogsegély keretében hivatalosan is kérte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója előzetes kiadatását. A Népszabadság több, egymástól független forrásból úgy értesült: a horvátok felajánlották, hogy az általuk később átadandó bizonyítékok és a később megadandó kérdések alapján Magyarországon hallgassák ki gyanúsítottként a Mol-vezért. Az ügyben illetékes magyar hivatalos források nem kívánták kommentálni az értesülést. A Molnál hétfőn este már nem találtak hivatalos nyilatkozót.

A Magyar Nemzet értesülése szerint négy rektor utasította vissza a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöki posztját, illetve a jelöltséget, így kis híján vezető nélkül maradt a magyar felsőoktatás legfontosabb szakmai és érdekvédelmi fóruma. A lap szerint többen azért utasították vissza a felkérést, mert nem akarnak harcba szállni a kormányzattal a felsőoktatási integrációs tervek kapcsán. A tisztséget végül Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora vállalta el.

A táppénzesek soron kívüli ellátásáról július 1-jén életbe lépett új szabály egyáltalán nem jelenti azt, hogy a rendelőkbe érkező táppénzesek a nyugdíjasok és a diákok előtt azonnal bemehetnek a rendelésekre - figyelmeztet az Index. A sürgős vagy súlyos eseteket a kórházak továbbra is előnyben részesíthetik. A kórházak többségében ma már például, egy ultrahang vizsgálatra is több hetes előjegyzések vannak, így a kedvezmény a táppénzeseknek annyi lehet, hogy nem három hetet, hanem csak egy hetet kell várni.

Közkeletű vélekedés, hogy a piaci alapú forinthitelek törlesztőrészlete még ma is magasabb, mint a hasonló paraméterű frankhiteleké. A Portfolio.hu számításai viszont azt mutatják, ez az adósok többségénél már nincs így, de összességében még mindig a forinthitelesek fizették eddig a legtöbbet. A mostani cikkben arra keresik a választ, hogy az elmúlt hat és fél évben mikor, mely deviza volt a legjobb döntés. Kiderült, az időpont és a devizanem megválasztásától függően akár a duplája is lehet az egyik hitel törlesztőrészlete a másikénak, holott a hitelcél, a felvett forintösszeg és a futamidő ugyanaz.

Nem lehet népszavazást tartani abban a kérdésben, hogy 40 évnyi munka után bárki nyugdíjba mehessen - ismerteti az Alkotmánybíróság döntését a Portfolio.hu. A taláros testület indoklása szerint nem lehet úgy szavazni, hogy az állampolgárok nincsenek tisztában a voksolás pénzügyi következményeivel.

A legbőkezűbben a napelemes áramtermelést támogatná Napi Gazdaság birtokába került javaslat, amelyet a magyarországi megújuló alapon termelt áram kötelező átvételi rendszerének 2011-2012-es évi átalakításáról a Pylon Kft. készített a Magyar Energia Hivatal megbízásából. A támogatás 15 évig járna a termelőnek, a biogáz és a biomassza alapú termelés pedig további öt évig.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×