eur:
387.21
usd:
356.32
bux:
68304.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Vannak átfedések a Jobbik és az MSZP táborának értékrendje között

Nincs bizonyíték arra, hogy a kiábrándult szocialista szavazók erősítenék a Jobbikot, ám vannak átfedések a két tábor értékrendje között - hangzott el a Friedrich Ebert Alapítvány és a Policy Solutions politikai elemző intézet konferenciáján.

A konferencia szervezőinek kérdésére, hogy hogyan váltak a szocialista szavazók Jobbik-szimpatizánsokká, Závecz Tibor, az Ipsos véleménykutatási igazgatója azt mondta: nem bizonyítja semmi, hogy az MSZP szavazótáborának egy része valóban átpártolt volna. A Jobbik nem feltétlenül a szocialista pártból rekrutálta a szavazóbázisát, hanem egy korábban passzív, bizonytalan rétegből - vélekedett.

Bíró Nagy András, a Policy Solutions képviselője viszont úgy látta, hogy a Jobbik szavazói 2010-ben csaknem 250 ezren korábban a szocialista párt szavazói voltak. Az elemző szerint az történt 2006 és 2010 között, hogy a baloldalinak nevezett párt került gazdaságpolitikailag a jobboldalra, a jobboldalinak nevezett párt került gazdaságpolitikailag a baloldalra, és Magyarország alapvetően gazdaságilag baloldali beállítottságú, ezért ennek óriási jelentősége van.

Bíró Nagy András szerint egyébként az elmúlt másfél évben mindez visszarendeződött, így versenyfutás kezdődött az MSZP, az LMP és a Jobbik között a baloldali értékrendű választókért.

A Political Capitalt képviselő Krekó Péter úgy látta, hogy mára a kormánypártokban csalódott szavazótábor a Jobbik legfőbb vadászterülete, ám van átfedés az MSZP-s és a jobbikos szavazók értékrendje között.

Krekó Péter hozzátette, a két szavazótábor leginkább életkor szempontjából különbözik, így a legnagyobb akadálya a szocialista szavazók Jobbikhoz áramlásának az, hogy más generációt képviselnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×