eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Varga: Az EU érdeke is a gyors megállapodás Magyarországgal - a nap hírei

15-20 milliárd eurós elővigyázatossági hitelről állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Narancssárga figyelmeztetés van érvényben Észak-Magyarországon a hófúvás miatt. Elhunyt Csurka István író, politikus.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint 15-20 milliárd eurós elővigyázatossági hitelről állapodhat meg Magyarország a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval. Varga Mihály a Magyar Hírlapnak adott interjúban azt mondta: a pénzügyi biztosíték lehetőséget teremt arra, hogy stabilizálódjon a forintárfolyam, csökkenjenek az állampapírhozamok, és így több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében. Hozzátette: a gyors megállapodás mindkét félnek érdeke, így egy-két hónapon belül körvonalazódhat a megegyezés.

Navracsics: A közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint az államnak az üzleti szféra stratégiai szövetségesének kell lennie. Navracsics Tibor a Wekerle Sándor tudományos emlékkonferencián azt mondta: a magyar állam akkor végzi jól a feladatát, ha a közjó, és nem a magánérdek szolgálatában áll, a gazdaság számára pedig megteremti a stabilitást és a növekedés feltételét. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: a közjó két alappillére a verseny és a szolidaritás.

Új fórum az érdekegyeztetésre

Lapinformáció szerint hétfőn létrejöhet a megállapodás a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának ügyrendjéről. A Magyar Nemzet azt írta: az egyeztetésen tárgyalnak a versenyszférát érintő foglalkoztatáspolitikai, munkaerő-piaci és a jövedelmek alakulásával összefüggő kormányzati szabályozási koncepciókról, így az adó- és járulékrendszer átalakításával kapcsolatos kérdésekről is. Az új fórumba három munkaadói és három munkavállalói képviselet kapott meghívást.

Normalizálódott az utasforgalom Budapesten

Normalizálódott az utasforgalom a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren, a Malév-jeggyel rendelkező utasok tájékozódtak a lehetőségekről - közölte Hardy Mihály, a légi kikötőt üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Róna Márta, a Malév szóvivője közölte: a légitársaság gépeire jeggyel rendelkezőknek egy másik járatra kell jegyet váltaniuk, és a számlát a Malévhez benyújtaniuk. A Malév péntek reggel közölte, hogy a kár minimalizálásáért az igazgatóság elrendelte az üzemszerű működés beszüntetését.

Sok munkát adott a havazás a tűzoltóknak

Estig országszerte 170 esethez riasztották a havazással és a hideg idővel összefüggésben a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hajdú Márton helyettes szóvivő elmondta: a legtöbb esetben elakadt buszok és autók kiszabadításában kellett segédkezniük, több jármű árokba csúszott. Hozzátette: közúti balesetek után 22 sérültet szabadítottak ki járművekből, egy ember életét vesztette. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője azt közölte: több koccanásos baleset történt. Garamvölgyi László elmondta: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hóátfúvások miatt nem lehet közlekedni Pere és Abaújszántó, illetve Vilmány és Fony között.

Narancssárga figyelmeztetés a hó miatt

Narancssárga figyelmeztetést adott ki vasárnapra Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a várható hófúvások miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint kora délutánig a hóréteg vastagsága az ország legnagyobb részén elérheti a 10-30 cm-t, de délen, délkeleten 40- 50 cm is kialakulhat. Az Alföld nagy részén és az Északi-középhegység keleti területein a helyenként viharos szél többfelé okoz erős hófúvást, amely akár fél métert meghaladó hótorlaszokat is emelhet.

Robbanás egy budapesti társasházban

Budapesten egy ember súlyosan megsérült, amikor robbanás történt egy XIII. kerületi társasházban. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője közölte: a háromszintes ház egyik lakásában a gázzal működő cserépkályha robbant fel, ennek következtében leszakadt a födém, megdőlt a társasház főfala, és az egész épület megrogyott. Kisdi Máté elmondta: a tűzoltók öt embert, köztük egy kisgyermeket mentettek ki az elődleges vizsgálatok alapján lakhatatlanná vált épületből.

Elhunyt Csurka István

Életének 78. évében elhunyt Csurka István. Az író, politikus 1957-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturgia szakán szerzett diplomát. Tanulmányai után szabadfoglalkozású íróként dolgozott. Irodalmi munkásságáért 1969-ben és 1980-ban József Attila-díjat kapott. Újságíróként dolgozott a Magyar Nemzetnél, a Hitelnél és az általa alapított Magyar Fórum főszerkesztője volt. Csurka István 1990-94, és 1998-2002 között országgyűlési képviselő volt, alapítója volt a Magyar Demokrata Fórumnak és a Magyar Igazság és Élet Pártjának.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×