eur:
387
usd:
358.82
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Az irakihoz hasonló segítséget várnak az ukránok a Nyugattól

A Nyugatnak ahhoz hasonló módon kellene támogatnia Ukrajnát, ahogyan az Iszlám Állam nevű szélsőséges milícia ellen harcoló iraki erőket segíti - mondta az ukrán külügyminiszter egy csütörtöki német lapinterjúban.

Pavlo Klimkin az Express című kölni lapnak adott interjúban kiemelte, hogy következetes lépés lenne a Nyugat részéről, ha "technikai és katonai támogatást nyújtana Ukrajnának a terrorizmus elleni harchoz, hasonlóan ahhoz, ami Irak esetében jelenleg történik", mert az ukránok küzdelme "az Európai Unió elemi érdeke".

Ukrajnának emellett az "európai reformok" végrehajtásához is segítségre van szüksége - tette hozzá Pavlo Klimkin, aki szerint egy gazdasági és politikai támogatási programot, "ukrán Marshall-tervet" kellene összeállítani, a program vezetést pedig Németországnak kellene vállalnia.

Az előző hét végén Berlinben tartott ukrán-orosz-német-francia külügyminiszteri megbeszéléssel kapcsolatban azt mondta, hogy kedvező fejlemény a tárgyalások elindulása, de fegyverszüneti megállapodás csak akkor jöhet létre, ha teljesül három feltétel. Az első az ukrán-orosz határ biztonságának és ellenőrzésének helyreállítása, a második pedig az, hogy az EBESZ felügyeli a megállapodás betartását mindenhol, beleértve a határ térségét. A harmadik feltétel az oroszpárti szakadárok fogságába esett ukránok szabadon bocsátása - mondta Pavlo Klimkin.

Hangsúlyozta, hogy "a szankciók egyedül nem állítják meg" Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és nemzetközi összefogás nélkül Európa nemigen tudja feltartóztatni a "moszkvai agressziót".

Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×