eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Fehér Isten nem jutott az Oscar-díj közelébe

A lengyel Ida, az orosz Leviatán és a svéd Lavina című film is szerepel az idegen nyelvű filmek szűkített Oscar-listáján, a magyar nevezés, Mundruczó Kornél Fehér Isten című alkotása nem jutott be a kilenc film közé, amelyből kikerülnek majd az Oscar-jelöltek.

Az amerikai filmakadémia pénteken hozta nyilvánosságra a szűkített listát, amelyből később az Oscar-jelölteket kiválasztják. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában az idén 83 ország küldte be alkotását - ismertette a The Hollywood Reporter.

A szűkített listán szerepel az argentin Eszeveszett mesék, az észt Mandarinok, a grúz Simindis kundzuli, a mauritánai Timbuktu, a holland Lucia de B., a lengyel Ida, az orosz Leviatán, a svéd Lavina és a venezuelai Liberador című produkció. Pawel Pawlikowski Ida című drámája alig egy hete nyerte el az Európai Filmakadémia legjobb filmnek járó díját.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, a hivatalos magyar nevezés számos fesztiváldíjat nyert, köztük a cannes-i filmmustra Un certain regard című versenyprogramjának díját. A lehetséges Oscar-jelöltek közé a magyar rendező alkotásán kívül olyan, az idén nagy figyelmet keltő filmek sem kerültek be, mint a Két nap, egy éjszaka Marion Cotillard főszereplésével, a Dardenne testvérek rendezésében vagy a török nevezett, Nuri Bilge Ceylan Téli álom című Arany Pálma-díjas filmje.

A szűkített listához hat filmet az amerikai filmakadémia több száz tagjából álló bizottság választott ki, további három alkotást pedig az idegen nyelvű film-kategória Oscar-díjának végrehajtó bizottsága szavazott be.

A szűkített listán szereplő kilenc filmből öt kerül majd az Oscar-jelöltek közé. A jelöltek kiválasztását meghívott bizottságok végzik New Yorkban, Los Angelesben és most először Londonban is. A bizottságok január 9. és január 11. között (péntektől vasárnapig) napi három filmet néznek meg, ezt követően adják le szavazataikat a jelöltekre.

Az Oscar-jelöléseket január 15-én hozzák nyilvánosságra Los Angelesben. A 87. Oscar-díjátadó gálát február 22-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban a szokott fényes külsőségek közepette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×