eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

NGM: Magyarország továbbra is jó befektetési célpont

A külföldi befektetők továbbra is jó befektetési célpontnak tartják Magyarországot - mondta el a Nemzetgazdasági Minisztérium nemzetközi gazdasági kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek.

Nikoletti Antal elmondta: annak ellenére, hogy a sajtó nagyon sok olyan témát kapott fel az utóbbi időben, amelyet össze is kapcsolt a külföldi befektetői hangulattal, nem tapasztalt hangulatváltozást az itt lévő külföldi befektetők körében. Ha külföldi befektetőkkel beszélgetünk, ilyen hangulatváltozást nem lehet érzékelni - mondta.

"A vállalatvezetők sok egyéb tényező mellett elsősorban azt nézik, hogy a Magyarországon megtermelt profit versenyképes-e globálisan vagy a régióban" - mutatott rá. Hozzátette: a befektetők Magyarországot általánosságban jó befektetési célpontnak tartják, mert alacsonyak az adók, és jó a munkaerő ár-érték aránya.

Az európai országok között nagyon sok iparágban Magyarország benne van az élmezőnyben, mint befektetési célpont. Amikor a külföldi nagyvállalatok központjai döntést hoznak egy-egy új befektetésről, Magyarország előkelő helyen van az opciók között - mondta.

Evidens, hogy arra kell törekedni, hogy minél magasabb hozzáadott-értékű tevékenység folyjon Magyarországon - mondta a helyettes államtitkár azokról a vádakról, miszerint Magyarország lesz "Európa összeszerelő üzeme". A kutatás-fejlesztés, az innováció területén működő és a fejlesztésekkel összefüggő szolgáltatásokat kell Magyarországra vonzani, de ennek az a bevett módja, hogy egy nagyvállalat előbb összeszerelő üzemet létesít az adott országban, és csak ezután telepít oda kutatás-fejlesztési központot - magyarázta.

A kormányzat elsősorban a feldolgozóiparba, azon belül is olyan alágazatokba vár külföldi befektetőket, amelyeknél jellemzően nagy a beszállítói kör, hogy minél több magyar kis és közepes vállalkozásnak adjanak megrendelést - mondta. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar és a gyógyszergyártás még olyan területek, ahol Magyarország olyan széles körű alappal rendelkezik, amelyre lehet építeni - fogalmazott.

Az a fajta befektetési boom, abban a formájában, amit 2008 előtt láttunk, aligha tér vissza - mondta a helyettes államtitkár arra a kérdésre, hogy a kormányzat által külgazdasági fordulatnak mikor várható konkrét hatása. A befektetők óvatosabbak lettek, nemcsak Kelet-Közép-Európában, ez globális tendencia - tette hozzá Nikoletti Antal.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint idén az első 9 hónapban 4,3 százalékkal nőtt a magyar export, ami kiemelkedő Európában - mutatott rá. Az elsődleges irány továbbra is Nyugat-Európa, a kivitel 78 százaléka ide irányul. Az Európán kívüli célországok közül kiemelkedik a Koreai Köztársaság, az ide irányuló magyar kivitel 14 százalékkal nőtt. Ugyanakkor az ukrajnai válság is érezteti a hatását: az Ukrajnába és Oroszországba irányuló export 14-15 százalékkal zuhant, és év végére akár 20 százalékos is lehet a visszaesés - sorolta.

kérdésre, mi a kormányzati válasz azokra a külföldi vállalatoktól érkező, visszatérő panaszokra, amelyek szerint kiszámíthatatlan a magyar jogi környezet, túl gyorsan változik a szabályozás, a helyettes államtitkár elmondta: folyamatos a párbeszéd a kormányzat és az itt lévő külföldi befektetők között. Rendszeres az egyeztetés többek között a német és az amerikai kereskedelmi kamarával.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×