eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Megújult a Zsennyei Alkotóház

Átadták hétfőn a 280 millió forintból megújult Zsennyei Alkotóházat, amelyet a művészeti világ világítótornyának nevezett avatóbeszédében Hornyák Tibor, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) ügyvezető igazgatója.

A 24. órában sikerült megmenteni a Sennyey-Bezerédj-Békássy-kastélyt, amely a jövőben alkotóművészek pihenő- és alkotóhelyeként, különböző művészeti ágak képviselőinek találkozóhelyeként szolgál - hangsúlyozta Hornyák Tibor.

A Zsennyei Alkotóház felújítása 2013 végén kezdődött a Nemzeti Kulturális Alap 120 millió forintos támogatásával. A rekonstrukciót további 80 millió forinttal segítette a Miniszterelnökség, saját forrásaiból pedig 80 millió forintot fordított a célra a MANK.

A 400 éves épület az alapoktól a tetőig, az erdei úttól a kerítésig megújult, 12 szobát alakítottak ki benne, melyeket magyar festőkről neveztek el. Hornyák Tibor kiemelte: az épület új tetőt kapott, a homlokzatot pedig vízállóvá tették. Elkészült egy komolyzenei próbákra alkalmas zeneterem is felső világítóablakokkal és hangszigetelt ajtóval.

Az épület teljes renoválása mellett felújították a 16 hektáros ősparkot is. A 20 éve alig gondozott parkból mintegy 300 köbméter elburjánzott cserjét és korhadt, életveszélyes fát vágtak ki.

Hornyák Tibor elmondta: az alkotóművészek 2015. január végétől vehetik birtokukba az alkotóházat a Magyar Mecénás Program (MMP) keretében, amelyhez eddig mintegy négyezer művész és 20 társadalmi szervezet csatlakozott.

Az ügyvezető igazgató utalt arra is, hogy a munka nem ért véget, további alkotóházak, művésztelepek rekonstrukcióját tervezik. Példaként említette a hédervári és a kecskeméti alkotóházakat. Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott köszöntőbeszédében elmondta: a kastély híres személyiségek - Békássy Ferenc író, költő, Bezerédj György tanácsos, Veszprém megye főjegyzője - szülőháza és otthona volt. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy Vas megye területén több műemlék is felújításra vár.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára utalt arra, hogy Zsennyén több művész is lakik, így a felújított kastély és az azt benépesítő alkotók jól illeszkednek a falu szellemiségéhez.

Batta András zenetörténész, a Zeneakadémia korábbi rektora második otthonának nevezte a Zsennyei Alkotóházat, ahol minden művészeti ág képviselője megfordult az elmúlt ötven év során: képző- és iparművészek, írók, zeneszerzők, fotósok és filmesek is.

A felújított alkotóház ünnepélyes megnyitóját a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny résztvevőinek rövid koncertje zárta, Borka Ráhel (cselló), Kéringer Dávid (szaxofon) és Szűts Apor (zongora) fellépésével.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×