eur:
393.79
usd:
365.35
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Földrengéseket hozott az újév Nógrádban - a nap hírei

Újév napján három földrengés volt Nógrádban. Eddig kilenc káresetet jelentettek a katasztrófavédelemnél.

Az elmúlt negyedszázad tanulságának nevezte a köztársasági elnök azt, hogy ne mindig egymás pártállását nézzük, hanem azt, hogy miként juthatunk közösen előre. Újévi televíziós beszédében Áder János emlékeztetett: 2015-ben olyan évet is köszöntünk, amelyben 25 esztendős lesz a közös álmainkból megszületett szabad, független, demokratikus Magyarország. Az államfő szerint többet kellene gyakorolni a szeretet gesztusát. Áder János azt kérte, hogy szilveszteri fogadalmainkat egészítsük ki néhány közös vállalással: legyünk nagyobb tisztelettel mások iránt, becsüljük meg egymás teljesítményét, és a környezet védelmét is tegyük mindennapi életünk részévé.

Az alacsony olajár mellett akár fél százalékponttal is magasabb lehet a növekedés a kormányzati prognózisnál, de az ukrán válság kockázatot jelent, így a kabinet legkorábban a konvergenciaprogram benyújtásakor változtathat előrejelzésen - közölte a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a távirati irodának adott interjúban úgy vélte: bizakodásra ad okot, hogy a bázisév növekedési és államháztartási folyamatai a terveknek megfelelően alakultak. Megerősítette: az idei költségvetés konzervatív szemléletet tükröz, és tervezésekor a növekedési előrejelzésbe már beépítették az orosz embargó negatív hatásait.

Életbe lépett a Magyar Nemzeti Bank új adósságfék-szabályozása. Ennek célja, hogy megakadályozza a háztartások túlzott eladósodását és a devizahitelezés újbóli felfutását. A jegybank rendelete két új fogalmat vezet be: a jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutatót és a hitelfedezeti mutatót. A szabályozás lényege, hogy felvett hitel összege nem haladhatja meg az adós jövedelmének egy meghatározott részét.

Az idén is folytatja afganisztáni szerepvállalását a Magyar Honvédség a NATO január elsejével indult új missziójában. A tárca közleménye szerint a Magyarország Különleges Műveleti Kontingenssel, szállító helikopter légi kiképzés-támogató csoporttal, Nemzeti Támogató Elemmel, egy Biztosító Szakasszal, valamint a különböző szintű parancsnokságokra delegált tisztekkel, összesen mintegy 100 katonával vesz részt a NATO új missziójában.

Mostantól fél éven át Lettország tölti be az unió soros elnöki tisztét. Az előző fél évben Olaszország látta el ezt a feladatot. Rigai látogatásán Prőhle Gergely, a nemzetközi és uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a magyar társadalompolitikai célokkal egybeeső elnökségi program várható Lettország részéről.

Országszerte több mint 2 ezer riasztást kaptak a mentők szilveszter éjjel. A fővárosban 500 helyszínre kellett kivonulniuk. 4 esetben hajtottak végre sikeres újraélesztést, 21 alkalommal petárdabaleset sérültjének nyújtottak segítséget. A Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiai osztályán kezet 77 ember több mint a fele fiatalkorú volt. Többségében túlzott alkoholfogyasztás, néhány esetben kábítószer-fogyasztás miatt kerültek be a kórházba.

Újév napján három földrengés volt Nógrádban. Reggel 3,9-es fokozatú rengés volt Szécsénynél, amelyet egy hasonló erejű követett a déli órákban. Délután pedig egy 3,1-es erősségű földmozgást észleltek Iliny község közelében. Angyal Eszter, a megyei a katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta: eddig kilenc káresetet, padlórepedést, vakolathullást regisztráltak.

Londoni elemzők szerint a görög belpolitikai válság és az előre hozott választások várható eredménye miatt nőtt a kockázata annak, hogy Görögország az idén távozik az euróövezetből. A szakértők úgy vélik: növeli ennek a lehetőségét, hogy a voksolás esélyese a takarékossági szigor politikájának folytatását elvető Sziriza párt,.

Indonéziában újabb holttesteket találtak a vasárnapi repülőszerencsétlenség helyszínén. Eddig nyolc ember földi maradványait emelték ki a tengerből. A gép maradványaira kedden bukkantak rá, de a keresést és mentést nehezíti az esős évszakot kísérő rossz időjárás. Az AirAsia légitársaság szingapúri járata, fedélzetén 162 emberrel vasárnap reggel zuhant a Jáva-tengerbe.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×