eur:
393.42
usd:
367.75
bux:
66361.7
2024. április 24. szerda György

Óriási üvegkupola védi az oroszországi sziklarajzokat

Óriási üvegkupola védi az időjárás viszontagságaitól az oroszországi sziklarajzokat a Kola-félszigeten.

A petroglifákat 1997-ben fedezték fel a Murmanszki területen, a Kanozero-tó három szigetén, noha a kutatók az 1960-as évek óta rendszeresen szerveztek expedíciókat a térségbe. A véseteket azonban sokáig a turisták "remekművének" tartották - olvasható a Russia Beyond the Headlines című angol nyelvű orosz hírportálon.

Eddig több mint ezer sziklarajzot azonosítottak, a Kr.e. 3.-2. évezredből származó vésetek állatokat, madarakat, halakat ábrázolnak, de az őskori "krónikások" a korabeli vadászatokról is "beszámoltak", megjelenítették a családi eseményeket, és varázslóikat is megörökítették.

Hogy védjék a petroglifákat az időjárástól és a vandáloktól, a Kamennij-szigeten egy hatalmas, 10 méter magas és 20 méter átmérőjű fémvázas üvegkupolát építettek, emellett korlátozzák a helyszín látogathatóságát, a nevezetesség csak előzetes engedéllyel látogatható.

A tudósok eközben igyekeznek megfejteni a petroglifák rendeltetését. Korábban a kutatók úgy vélték, hogy a mindennapi élet jeleneteit ábrázolják a sziklarajzok, az utóbbi időben azonban felvetődött annak a lehetősége is, hogy a Kanozero-tó szigetei rituális helyszínek voltak, ahol az ősök szellemével igyekeztek kapcsolatot teremteni, esetleg gyógyító szertartásokat végeztek.

"A sziklavésetek a prehistorikus népesség szertartásait ábrázolhatják, a szigetek egyfajta szabadtéri szentélyként szolgálhattak" - vélekedett Vagyim Lihacsev antropológus, aki az elsők között tanulmányozta a sziklarajzokat és könyvet írt a Kanozero-tó petroglifáiról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×