eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tüntettek a Hősök terén - 25 éve történt

1990. január 15. hétfő: A kormány gazdaságpolitikája, valamint az újabb áremelések ellen tüntetve ezer fős tömeg gyűlt össze a Hősök terén, hogy onnan a Parlament elé vonuljon. A választások előkészítésének menetéről tájékoztatta az MTI munkatársát Kara Pál, az Országos Választási Bizottság titkára.

A kormány gazdaságpolitikája, valamint az újabb áremelések ellen tüntetve ezer fős tömeg gyűlt össze a Hősök terén, hogy onnan a Parlament elé vonuljon. A demonstrációt szervező Magyar Demokrata Fórum szónokai tiltakozásukat fejezték ki a gyorsuló elszegényedés ellen. Elhangzott, hogy a kormány a nyugdíjasok elnyomorításával, a vállalatok kisajátításával katasztrófához vezeti az országot. Az MDF képviselői ezért petíciót juttattak el Németh Miklós miniszterelnökhöz, amelyben a reprivatizálás állami ellenőrzésének megszervezése mellett a nagyberuházások mihamarabbi leállítását is követelik.

Még néhány nap, és képviselőjelöltek sokaságával ismerkedhetnek meg személyesen is a választópolgárok. A választások előkészítésének menetéről tájékoztatta az MTI munkatársát Kara Pál, az Országos Választási Bizottság titkára. Elmondta, hogy január 24-től akár személyesen is kopogtathatnak a képviselőjelöltek az állampolgároknál, hiszen ettől a naptól megkezdődik az úgynevezett ajánlási szelvények gyűjtése.

A Magyar Villamos Művek Tröszt és a francia Electricité de France megállapodott kapcsolataik bővítésében. Előzőleg az EdF ajánlatot tett két francia tervezésű, 900 MW-os atomerőmű- blokk létesítésére a Paksi atomerőműben. A beruházás finanszírozását az ajánlat értelmében, 70 százalékban nyugat-európai, 30 százalékban pedig magyar forrásból lehetne biztosítani. Az EdF az erőműben megtermelt villamos-energia egy részét értékesítené a nyugat-európai villamos-energia rendszerben, ami lehetővé tenné az igénybe vett devizakölcsön gyors visszafizetését is. A megállapodás értelmében egy magyar-francia munkacsoport fél éven belül elkészíti a beruházás megvalósíthatósági tanulmányát.

Küszöbön áll a rendkívüli állapot bevezetése a Szovjetunióban az örmény Karabah-hegyvidéken, és a vele határos azerbajdzsán területeken - derült ki a szovjet tévé esti, az örmény-azerbajdzsán nacionalista összecsapásokkal foglalkozó összefoglalójából. A területekről érkező hírek az MTI tudósítója szerint valóságos frontjelentésként hatottak: az utóbbi napokban két katona életét vesztette, öten megsebesültek, és eltűntnek nyilvánítottak egy tisztet valamint három sorkatonát.


További érdekességek a rendszerváltó időkről a facebook.com/kozossiker oldalon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×