eur:
385.91
usd:
356.72
bux:
68864.24
2024. május 14. kedd Bonifác

Megérkezett az Egyesült Államok új nagykövete - a nap hírei

A honvédelmi bizottság elnöke szerint Magyarországon nem nagyobb a terrorfenyegetés, mint máshol az Európai Unióban. Jó ütemben halad a devizahitelek elszámolása - hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke szerint Magyarország terrorfenyegetettsége az Európai Unió átlagának felel meg, vagy az alatt van. Kósa Lajos a testület zárt ülése után azt mondta: a bevándorlás komolyabb aggodalomra adhat okot. A jobbikos Mirkóczki Ádám szerint akár Brüsszellel szemben is módosítani kell egyes jogszabályokon, főként a menekülttáborok ügyében. Harangozó Tamás, a bizottság szocialista alelnöke hangsúlyozta: az MSZP vitatja a kormány állítását, amely szerint minden erőforrás rendelkezésre áll, hogy megvédjék az állampolgárokat.

A Fidesz frakcióvezetője szerint 2020-ra teljesülhetnek az euró magyarországi bevezetésének feltételei, bár a csatlakozással szerinte az ország rosszul járna. Rogán Antal újságírók előtt kijelentette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a már egységes valutát használó közép-európai uniós tagállamok sem jártak vele egyértelműen jól. A svájci frankban eladósodott autóhitelesek ügyében a kormánypárti politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a bankok elszámoltatása rájuk is vonatkozik, így májusban nekik is csökkennek a terheik.

Jó ütemben halad a devizahitelek elszámolása - hangsúlyozta a Magyar Bankszövetség elnöke. Patai Mihály 2015 legfontosabb kihívásának nevezte a szektor számára az elszámolási, a forintosítási és a fair bank törvényből adódó feladatokat, valamint a lakossági hitelezés új feltételrendszerének bevezetését. Hozzátette: tudják tartani az előírt határidőket, az ügyfeleket több módon is tájékoztatják majd.

A korábbi jogszabály-módosításban szereplő növeléssel szemben csökkentené az alkoholok jövedéki biztosítékát a Miniszterelnökséget vezető miniszter és államtitkára. Lázár János és L. Simon László parlamenthez benyújtott indítványa alapján a jövőben 20 millió forintot kellene letenni. Tavaly novemberben az Országgyűlés az addigi 22-ről egységesen 150 millió forintra emelte a biztosíték mértékét.

Európa hosszú távú érdeke az együttműködés Oroszországgal - ismertette a magyar álláspontot a külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben. Szijjártó Péter az uniós külügyminiszterek tanácskozásán arról beszélt: kiszámítható, egészséges, kiegyensúlyozott, a partnerségen, valamint egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló együttműködésre kellene törekedni Moszkvával, amelynek azonban be kell tartani az ukrajnai rendezésről kötött megállapodást.

Megérkezett Budapestre az Egyesült Államok új nagykövete. Colleen Bradley Bell szerdán adja át megbízólevelét a köztársasági elnöknek. az új nagykövet korábban azt mondta: az Egyesült Államok nem könnyű, de szükséges párbeszédet fog folytatni Magyarországgal a demokráciáról.

A családokon, a közösségeken és az államon múlik a nemzetiségek megmaradása Magyarországon - mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár. Soltész Miklós a magyarországi németek elhurcolásának és elűzésének emléknapja alkalmából rendezett konferenciáján hozzátette: a kormány számára nem csak az fontos, hogy a nemzetiségek megőrizzék identitásukat, hanem az is, hogy legyen jövőjük.

A Földművelésügyi Minisztérium szerint a napelemek veszélyes hulladéknak is minősülhetnek működésük befejeztével. A tárca közölte: a kormány elkötelezett a környezet megóvása mellett, a veszélyes hulladékok begyűjtésének és hasznosításának költségét hárítják a gyártókra.

Lejárt a jelöltállítási határidő a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerületben február 22-én rendezendő időközi parlamenti képviselő-választásra. A helyi választási iroda vezetője közölte: a meglévő 9 mellett további 20 jelölt adta le a támogató aláírásait, nyilvántartásba vételükről az ajánlások ellenőrzése után döntenek.

Bírósághoz fordul a Színház- és Filmművészeti Egyetem kinevezett, majd visszalépett kancellárja. Papp Csilla azt közölte: jogszerűtlennek tartja, hogy az intézmény szenátusának szabálytalan döntése miatt a rektor nem kötötte meg vele a munkaszerződést. Azt is kifogásolta, hogy az egyetem etikai bizottsága az ő meghallgatása nélkül foglalt állást alkalmasságáról.

Ausztriában a terrorveszély miatt megerősítették a rendőri jelenlétet a schwechati repülőterén, és többen járőröznek Bécsben is. A belga hatóságok tájékoztatása szerint mégis közvetlen kapcsolat lehet az Athénban őrizetbe vett terroristagyanús személyek és a Belgium keleti részén csütörtökön feloszlatott dzsihadista sejt között. Brüsszelben a párizsi merényletek nyomán Európát fenyegető iszlamista veszély kérdéseit tekintik át az Európai Uniós külügyminiszterek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.15. szerda, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×