eur:
388.35
usd:
360.3
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Orosz kémeket buktattak le a csehek

Három orosz kémet leplezett le a cseh Biztonsági Információs Szolgálat (BIS) Prágában, ezért a diplomáciai mentességet élvező felderítőknek csendben távozniuk kellett Csehországból - írja a Respekt című cseh politikai hetilap weboldalán cseh kormányzati forrásokra hivatkozva.

Csehország aggodalmában, nehogy konfliktusba keveredjen Oroszországgal, a diplomatákat nem utasította ki, de nem hosszabbította meg tartózkodási engedélyüket.

Oroszország válaszul két cseh diplomata moszkvai tevékenységét akadályozta meg. "Az egyik a moszkvai cseh nagykövetségen dolgozott, a másik pedig éppen Moszkvába készült. Nem vádolták meg őket semmivel, csak nem kaptak tartózkodási engedélyt az oroszoktól" - jegyezte meg a Respekt.

A hetilap szerint a három orosz diplomata közül az egyik a prágai orosz nagykövetség munkatársa volt, a másik orosz diplomatát egy harmadik államból helyezték át ideiglenesen Prágába, míg a harmadiknak most kellett volna Prágába érkeznie. Mindhárom orosz diplomatát a BIS nemkívánatos személynek minősítette, ezért csehországi tartózkodásuk lehetetlenné vált.

A cseh külügyminisztérium az ügyet nyilvánosan nem kívánta kommentálni.

A Respekt szerint a prágai orosz nagykövetség tagjainak létszáma - 125 diplomata - jóval nagyobb, mint más hasonló súlyú országoké. Kínának például 28, az Egyesült Államoknak 70 diplomatája van a cseh fővárosban.

A BIS úgy véli, hogy az orosz diplomaták egy része, mintegy harminc ember, valójában az orosz titkosszolgálatoknak dolgozik Prágában.

A kémtevékenység miatti cseh-orosz konfliktus nem újdonság. A csehek legutóbb 2009-ben utasítottak ki két orosz diplomatát Prágából, akik állítólag az energetika terén próbáltak beszerezni bizalmas információkat.

Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×