eur:
390.67
usd:
366.22
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Soha nem fordult elő ilyen Lengyelországban

Az elemzők várakozásai ellenére a legerősebb ellenzéki párt, a Jog és Igazságosság jelöltje, Andrzej Duda nyerte meg a lengyelországi elnökválasztás első fordulóját. Bronislaw Komorowski jelenlegi elnök a második helyre szorult. Az eredményről Mitrovits Miklós, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója nyilatkozott az InfoRádiónak.

Meglepetés, hogy Komorowski szavazói távol maradtak - mondta az InfoRádió kérdésére Mitrovits Miklós, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Hozzátette: soha nem fordult elő a lengyel választások történetében, hogy az északi és a nyugati vajdaságokban, ahol a Polgári Platform és Komorowski hagyományos bázisa található, jóval alacsonyabb lett a választási részvétel, mint amire számítani lehet. Ezzel szemben a déli és a keleti vajdaságokban volt magasabb, ahol a Jog és Igazságosság pártja általában nyerni szokott.

A második fordulóba jutott két jelöltnek egyaránt vannak tartalékai - vélekedett a kutató. Az a legfontosabb kérdés szerinte, hogy a Pawel Kukizra leadott mintegy 20 százaléknyi szavazat hova fog kerülni, ha kerül valahová a második fordulóban.

Kukiz proteszt-kampányt folytatott, és szintén meglepetés, hogy több mint 20 százalékos eredményt ért el - hívta fel a figyelmet Mitrovits Miklós. Mint mondta: nem lehet megjósolni, hogy az ő szavazói miként voksolnak a második fordulóban, bár az tudható, hogy ezek a választók elutasítják Dudát és Komorowskit is. Az elutasítás mértéke azonban eltérő, a kutatások alapján inkább arra lehet számítani, hogy Kukiz szavazói közelebb állnak Dudához.

Duda közvetlenül a választás előtt kijelentette: a magyar gazdaságpolitikát kell követni Lengyelországban.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×