eur:
393.8
usd:
368.33
bux:
66390.26
2024. április 24. szerda György

A pedagógusok köszöntése mellett a plakátügyről is szó volt a Parlamentben

A pedagógusok elismerése, a kormányfő uniós vitái és Biszku Béla ügye is szóba került az Országgyűlés napirend előtti felszólalásai között.

Hartyányi Jaroszlava, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója arra emlékeztette képviselőtársait, hogy egy éve alakult meg a Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága, amelynek 13 nemzetiségi szószólója aktívan tud bekapcsolódni az Országgyűlés munkájába.

Hiller István, az MSZP képviselője a tegnapi pedagógusnap alkalmából köszönetet mondott a magyar pedagógusoknak, majd támadta az iskolarendszer központosítását, mert - mint mondta - a jelenlegi rendszer több meggondolatlan döntésre is lehetőséget adott, mint a gimnáziumi létszám csökkentése.

Rétvári Bence államtitkár válaszában szintén elismerte a pedagógusok munkáját, majd kiemelte, hogy a szakképzési és gimnáziumi oktatás szétválasztása piacképes tudást adhat a tanulóknak.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője úgy vélte, hogy a bővítések révén csak nőtt a távolság az Európai Unió magországai és perifériája között, ám Orbán Viktor miniszterelnök csupán saját hatalma érdekében vállalt konfliktust a közösségben, nem például a magyar termőföld védelmében.

L. Simon László államtitkár azonban úgy látta, hogy a kormányfő a nemzeti érdekekért állt ki az uniós viták során, amelynek van is értelme, a választók is visszaigazolták a tavalyi választások során.

A fideszes Gulyás Gergely aláhúzta, hogy néhány ítélettől eltekintve a kommunista rendszer által elkövetett gyilkosságok büntetlenek maradtak, háborítatlanul élnek közöttünk a felelősök, ami az ország és az igazságszolgáltatás szégyene, ahogy az is, hogy máig Biszku Béla ügyében sem sikerült eljutni az ítélethirdetésig. A lengyel mintát átvéve az elkövető halála esetén is lehetővé tenné a Nemzeti Emlékezet Bizottsága a büntető eljárások lefolytatását.

Rétvári Bence válaszában úgy látta, hogy Biszku Bélának felelnie kell azért, amit elkövetett, a kommunista rendszer áldozatai méltán érdemelnek igazságtételt. A jobbikos Novák Elődöt, bekiabálásai miatt - az államtitkár felszólalása után - Kövér László levezető elnök a bent lévő képviselők többségének támogatásával kizárta az ülésről. A képviselő helyén maradt, ám ehhez joga is volt, hisz a kitiltás csupán az ülésnap további vitáira vonatkozott, nem jelenlétére.

A KDNP-s Hoffmann Rózsa Hiller Istvánhoz hasonlóan a pedagógusok munkáját méltatta, válaszában Rétvári Bence ismét elismeréssel szólt a tanárokról.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője a sima kampánynak nevezte a kormánypártok nemzeti konzultációját a bevándorlásról, a plakátkampányt neo-primitívnek nevezte, az erre adott a baloldali reakciót pedig hisztérikus rongálásnak.

Pogácsás Tibor államtitkár megismételte, hogy a kabinet célja, hogy kerüljön ismét nemzeti hatáskörbe az unión belül a bevándorlás kezelése, jelenleg ugyanis komoly veszély, ha Németország és Ausztria visszaküldi Magyarországra a hazánkon keresztül oda utazott bevándorlókat.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

Nem csökkenti a gázárat a kormány az átlagfogyasztás felett - Elárulta a hátteret Lantos Csaba

A korábbi 23%-ról 10% alá csökkent azon magyar háztartások aránya, akik gázszámláján megjelenik a 7,5-szeres gázár az átlagfogyasztás felett, és 13%-ról 3,6%-ra csökkent az eladott gázvolumenen belül a 7,5-szeres gázár aránya, amely eredmények "az ország szempontjából jók", és "ez az, amit el akartunk érni" – jelentette ki Lantos Csaba a 24.hu podcast műsorában. Az energiaügyi miniszter szerint részben emiatt, részben egyéb okok miatt "most nincs napirenden", hogy csökkentsék a 7,5-szeres gázárat, igaz nem állítja, hogy ez soha nem fog bekövetkezni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×