eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már nem nevezik pokolinak a veszprémi toronyházat

Újabb szakmai képzés indul a veszprémi Házgyári úti szegregátumban élő munkanélkülieknek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyolc éve van jelen a toronyházban. Azóta a több mint 250 fős épületben újra van fűtés, áram, működik a lift; a cél, hogy az ott élők - köztük 45 gyermek - élhető körülmények között kapjon lehetőséget a tanulásra, munkára - mondta az InfoRádióban Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

"Már nyolc éve, hogy először betoppantunk a tízemeletes volt munkásszállóba. Rettenetes körülmények fogadtak: rendkívül mennyiségű szemét a lépcsőházakban, se víz, se villany, se fűtés nem volt a házakban, a liftek nem működtek. Az ott lakók 15 százaléka fizetett közös költséget. Ez egy pici szám, de mégis mutat valamit, hogy ők kevesen még akkor is úgy gondolták, befizetik. Õk voltak az alap, akikre támaszkodhattunk. Az elmúlt hónapokban átlagban 85 százalék fizetett már" - emelte ki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke.

Vecsei Miklós elmondta: "már négy szinten van fűtés, működik a villany, van egy lift és portaszolgálat is, a szemét teljesen eltűnt. Egymás után indítunk olyan programokat, ami már a köznyelvből kiirtotta a Pokoli torony elnevezést, most már Toronyháznak hívjuk és az emberekkel együtt egyre büszkébbek vagyunk, hogy lépegetünk előre és vannak hosszútávú céljaink is."

Az épületben több mint 250-en élnek, sok a gyerek, a feladatok összetettek. "A mi filozófiánk szerint a legfontosabb a jelenlét, közöttük kell élnünk. Egy ilyen falunagyságú házban rengeteg a feladat. A képzéseknek mindig az a célja, hogy abban a szakmában el tudjanak helyezkedni, hogy az emberek elhiggyék, hogy van értelme, hogy azt láthassák egy szakipari képzés közben, hogy képesek valamire. Van, hogy harminc éve nem volt arra példa, hogy valaki valamit meg tudott csinálni, tehát ez egy nagy lehetőség, hogy három-négy-öt-hat hónapon keresztül közösen építsünk valamit."

"Egy ilyen zárt közösségben minden mindennel összefügg. Egy ilyen képzés a gyerekek szempontjából is fontos, ők egy szinttel lejjebb egy tanodában vannak. A közösségépítés szempontjából is jelentős, általában a háznak fontos dolgokat csinálunk meg közösen, amiben jó, ha az apa, anya által tanult dolgok láthatóan megvalósulnak. Minket is meglepett, hogy amikor a lépcsőházi korlátot újra csináltuk, a lakatos ember mennyire büszke volt hónapok múlva is, nem tudtunk úgy beszélgetni, hogy ne említette volna meg, hogy azt ő csinálta."

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×