eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Feléledő" fekete lyukat figyeltek meg csillagászok

Egy "feléledő" fekete lyukat figyeltek meg a Halak csillagképben brit csillagászok.

A kutatók szerint a fekete lyuk a 42 millió fényévre lévő NGC 660 polárgyűrűs galaxis szívében található, a galaxis aktivitása az elmúlt néhány hónapban több százszorosára növekedett.

Először követhető figyelemmel, ahogy egy szélsőséges tömegű fekete lyuk aktivitása fokozatosan növekszik - emelte ki Megan Argo, az asztrofizikai kutatásokkal foglalkozó brit Jodrell Bank Center munkatársa és csapata. A szakértők a Királyi Csillagászati Társaság (RAS) éves ülésén mutatták be eredményeiket a walesi Llandudnóban.

A csillagászok abból indulnak ki, hogy minden nagy galaxis középpontjában, így a Tejútrendszerében is egy úgynevezett szupertömegű fekete lyuk van. Általában ezek egyfajta "alvó módban" vannak, és akkor válnak aktívvá, amikor nagy mennyiségű anyagot nyelnek el. E folyamat során olyan sok energia szabadul fel, hogy az anyagok felfénylenek, mielőtt eltűnnek a fekete lyukban. Az energia egy része két erőteljes fénynyaláb, úgynevezett relativisztikus jet (dzset) formájában kilökődik a világűrbe.

Az NGC 660-as polárgyűrűs galaxis 2012-ben végzett rádióteleszkópos megfigyelések során vált hirtelen a korábbinál több százszor fényesebbé. Megan Argo és kutatócsapata ezért a galaxisról készített archív felvételek elemzésébe fogott és végül több, Nagy-Britannia, Kína és Dél-Afrika között lévő rádióteleszkópot kapcsolt össze egy virtuális óriásteleszkóppá, amelynek segítségével pontosabban megvizsgálhatták a galaxis megnövekedett aktivitását.

Ezek a nagyfelbontású vizsgálatok egy új, extrém világos radioforrást észleltek éppen a szupertömegű fekete lyuk helyén. A fekete lyuk tömege a becslések szerint a Nap tömegének 20 milliószorosa.

"Sok példát ismerünk olyan galaxisra, amely aktív fekete lyukkal, gyakran nagy tömegű, az intergalaktikus térbe több millió fényévre jutó jetekkel rendelkezik. De az NGC 660 különleges: első alkalommal láthatjuk, hogyan kezdődött az aktivitása" - hangsúlyozta Megan Argo.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×