eur:
387.6
usd:
356.89
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

"Elképesztő az az anyagi erő, ami a drogkartellek kezében van"

Az AP amerikai hírügynökség információi szerint az Egyesült Államok hatóságai már több mint egy éve tudtak arról, hogy szökésre készül Mexikó első számú drogbárója. Joaquin Guzmán a közelmúltban szökött meg az egyik legszigorúbban őrzött közép-amerikai börtönből. Az InfoRádiónak nyilatkozó Latin-Amerika szakértő azt mondta: gyakorlatilag egész Mexikót birtokukban tartják a Guzmán családhoz hasonló klánok. Dömény Zsuzsa arról is beszélt, hogy elképesztő az az anyagi erő, ami a klánok kezében összpontosul.

Ezek a klánok elsősorban azokon a helyeken álltak össze, ilyen nagyon komoly, nagyon hatalmas szervezetekké, ahol részben termelik, részben a nagy elosztó állomáshelyekben...

Mely országok ezek?


Bolíviában nem jellemző az, hogy drogkartellek létesültek volna. Ott a termelés folyik. Gyakorlatilag a nagy drogkartellek ott termeltetik a kokacserjét, egy hálózatot alakítanak ki, ahol a parasztok leszüretelik, leszedik, zsákokba rakják, és onnan kezdve nincsen vele gondjuk, elmennek érte, begyűjtik, kifizetik, tehát ez a rendszer.

Ettől függetlenül mégis sok drogbáró Mexikóhoz kötődik, többek közt így a most elszökött Joaquin Guzman is.


Mexikóhoz és Kolumbiához.

Mennyi drogbáró van és mennyire nyomja rá az ő tevékenységük vagy az ő létük az egész kontinensre, vagy legalábbis ezekre az országokra a nyomát?

Nagyon nagy mértékben. Mexikóban abszolút mértékben, tehát gyakorlatilag területileg lefedik az egész ország területét, és már régen lehet tudni, hogy itt a Guzman-család birodalma található. Az egy politikai döntés volt, hogy elkezdik felszámolni. Mexikó azért ilyen jelentős, mert közel van az Egyesült Államokhoz, amelyik a legnagyobb felvevőpiac. Tehát tulajdonképpen ez egy fogadó-elosztóhelye a drognak. Erre szerveződtek ezek a drogkartellek, amelyek egy nagyon szigorú hierarchikus rendben működnek, a drog fogadása, csomagolása, esetleg finomítása és továbbszállítása terén.

Ezek a klánok mekkora vagyonnal rendelkeznek? Mert ugye itt Guzman kiszabadítása kapcsán is felvetődött, hogy olyan speciális módon szabadították ki, amelyhez komoly összpontosítás, komoly erőforrások kellenek.


Nézze, ezek most már úgy működnek, mint egy nemzetközi nagyvállalat. Profi emberek, akik a pénzügyi, a szállítmányozási és egyéb, tehát különböző szekcióik vannak, amelyek mind a drogkartell fejének vannak alárendelve, de tulajdonképpen szakszerűen működnek, hogyha lehet ezt mondani, a saját területükön.

Azt is kimondhatjuk, hogyha, mondjuk, elfognak egy-egy drogbárót, akkor az csak kvázi ideig-óráig lehet börtönben?

Nagyrészt igen. Az is attól függ, hogy hol. Mexikónak a hatóságai rendkívüli mértékben fertőzöttek a beépített emberekkel, tehát a rendőrség, az államapparátus különböző szintjei, a bíróságok, ügyészségekben, ez nem titok. Éppen ezért hatalmas feladat az, hogy megpróbálják megtisztítani. Na most itt egy érdekes dolog van, hogy ott, ahol kvázi lefejezték, tehát elfogták a drogkartell vezetőjét, ott szétesett ez a struktúra, mert nem volt egy olyan vezető, vagy nem fogadtak el maguk között egy olyan valakit, aki vezető lett volna. Érdekes módon ez azon a területen sokkal nagyobb problémákat kezdett okozni, tudniillik mindenki a maga szakállára kezdett el bűnözni, tehát emberrablások és a legváltozatosabb bűnesetek terjedtek el.

Tehát fogalmazhatunk úgy, hogy mindazokban a térségekben kell lennie egy erős drogbárónak, mert különben szétesik a rendszer és káosz lesz?

Így van. Ahol addig, azokon a helyeken, ahol addig egy nagyon szigorú struktúrában működött a drogkartell, abban a pillanatban, amikor a vezetőség lebukik, akkor széttöredezik ez a struktúra és elkezd mindenki a saját túléléséért küzdeni és különböző bűnözési területeket elfoglalni magának. Tehát ezek kisebb-nagyobb csoportok.

De mégsem esett szét a Guzman-klán, mert egységben álltak Joaquin Guzman mögött, miközben börtönben volt.

A Guzman-klán nem esett szét, de vannak ellenpéldák, és ott most már mindenki azt tesz, amit akar. Például bemennek egy bevásárlóközpontba, ott találomra elkapnak embereket, és addig utaztatják autóval vagy addig tartják fogva, amíg teljesen kiüríti a kártyájával a bankszámláját. Eddig ilyen nem volt. Az emberrablások, azok elképesztő mértékűek. A leszámolások, az egyik csoport a másik - ez a klán fejének a működése idején is van, de elképesztő mértékben elszaporodott azokon a területeken, ahol már nincsen belső kontroll. Most én nem védem és nem tartom nagyra ezt a klán-féle rendszert, de ez egy rendszer, tehát erre rá kell mutatni, hogy ez egy komplett rendszer profi módon igazgatva, ezért is olyan rendkívül nehéz felszámolni.

Említette korábban, hogy az Egyesült Államok a kábítószer felvevőpiaca, ha lehet így fogalmazni. És itt Guzman szökése kapcsán is volt egy olyan hír, vagy van egy olyan hír, hogy az Egyesült Államok hatóságai tudtak már a mexikói drogbáró szökési terveiről. Hogyha az Egyesült Államok tud róla, akkor miért nem lehetett ezt megakadályozni, vagy adott esetben ott is vannak még kötődései ennek a gengszternek?


Gyakorlatilag én azt gondolom, hogyha ezt jelezték a mexikóiaknak, akkor ott kell keresni azokat, akik nem továbbították a megfelelő szintre, a megfelelő helyre ezt az információt. De van még egy érdekes dolog, amit kérdezett, és ez nagyon fontos a drogüzlet nagyságát megvilágítandó. Az például, hogy milyen vagyonnal rendelkeznek ezek, vagy mi fölött tudnak diszponálni. Hát például a cartagenai - ez Mexikó - drogkartell, ott ugye azért Kolumbiában nagyon erőteljes csapást mértek a drogüzletre és a drogkartellekre, és nagyon hatásosan, tehát már közel sem olyan nagy a hatalmuk és közel sem fedik le olyan jól a drogüzletet, mint amilyen mértékben régebben. Ez úgy néz ki, hogy áttevődött inkább Mexikóra. De Cartagenában azért, hogy a város ne akadályozza olyan nagyon nagy mértékben a helyi drogkartellnek a munkáját, ajándékul a városnak megépítették a metrót.

A drogkartell metrót épített a mexikói városnak?


Igen. De a drogkartellekről azt is kell tudni, hogy a sajátjaikat segítik, tehát bizonyára bizonyos szinten felül, tehát úgy, hogy van egy szociális ága is a drogkartellek működésének. Azt nem lehet tudni, hogy ez mendemonda, de mindenesetre Dél-Amerikában nagyon-nagyon tartja magát az a történet, hogy Peruban a drogkartellek összefogtak, és olyan ajánlatot tettek a kormánynak, hogy kifizetik készpénzben Peru államadósságát, ha őket három évig békén hagyják.

Ez csak mendemonda?

Ez mendemonda, mert nem történt meg, de elképesztő az az anyagi erő, ami a kezükben van.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×