eur:
385.89
usd:
355.46
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Közös pénzügyminisztere lesz az uniónak?

A görög pénzügyi válság arra ösztönözte az európai valutaegységbe tömörült ország vezetőit, hogy hozzanak olyan intézkedéseket, amelyekkel a jövőben elejét vehetik, hogy valamely tagállam a gazdasági tönk szélére jusson. Az intézkedések között szerepel az euróövezeti adó bevezetésének, valamint a közös pénzügyminiszter megválasztásának a gondolata. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter elvben helyesli a tervet, Angela Merkel kancellárnak azonban vannak fenntartásai.

Év eleje óta a 19 tagállammal rendelkező euróövezet valutájának ügyeit eddig a Frankfurtban működő Európai Központi Bank intézte. A görög válság azonban rádöbbentette a tagállamok vezetőit, hogy gyógymódok helyett megelőzésre lenne szükség.

Ennek érdekében az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker szorgalmazni kezdte, hogy az euróövezetet helyezzék közös gazdasági kormányzás alá, és ruházzák fel saját pénzügyi forrással is. A tervet Francois Hollande francia államfő is magáévá tette, ezt követően Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter is támogatásáról biztosította, annak ellenére, hogy Angela Merkel kancellár kétkedéssel nyilatkozott a javaslatról.

A Spiegel című hamburgi hírmagazin jelentése szerint a kancellár és pénzügyminisztere nem először vall eltérő véleményt. Kiváltképpen Athén anyagi talpra állításának kérdésében különböztek az álláspontok, és úgy hírlik, hogy Schäuble még lemondását is szóba hozta, de végül elállt ettől.

Most azonban - írja a Spiegel - még arra is hajlandó lenne, hogy a német adóbevételek egy részét átutalja a közös euróövezeti költségvetésbe, amely felett a valutaegységet alkotó országok pénzügyminiszterei rendelkeznének.

A francia elnök azonban ennél jóval messzebb menő javaslatot tett, Francois Hollande szerint ugyanis az eurozónát gazdasági kormányzat alá kellene helyezni, amelynek ellenőrzésére a 19 tagállam küldötteiből álló parlamentre bíznák. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×