eur:
388.61
usd:
361.9
bux:
68803.42
2024. május 9. csütörtök Gergely

Lázár: a kettős határzárra a teljes magyar-szerb szakaszon szükség van

Lázár János szerint a kettős határzárra van szükség a teljes, 177 kilométeres magyar-szerb határszakaszon.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről. Azt mondta: véleménye szerint mindkét ideiglenes határzárat a teljes szakaszon meg kell valósítani, annak ellenére, hogy eddig viszonylag kevésszer vágták át vagy szakították fel a kerítést.

Szavai szerint a két típusú biztonsági határzár "küldetése ideiglenes", hiszen Magyarország nem tervezi, hogy tartósan lezárja ezt a déli határszakaszt. (A kerítésen kívül egy gyorstelepítésű drótakadályt is elhelyeznek a határon.)

Egészen biztos, hogy az augusztus végéig elkészülő ideiglenes határzárnak az a változata, amely jelen pillanatban a határszakasz nagy többségén épül, bizonyos szakaszokon - a migrációs nyomástól függően - megerősítésre szorul - mondta Lázár János, megjegyezve ugyanakkor, hogy már most is lényegében két típusú határzár épül párhuzamosan.

Közölte, Csongrád megyei országgyűlési képviselőként kérni fogja a kormánytól, hogy az általa képviselt megyében kettős határzár legyen.

Elmondta azt is, hogy a kormány augusztus 18-án tárgyalja meg részletesen Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter jelentését.

Lázár János szólt arról, hogy a kormányzat úgy döntött, hogy az ideiglenes menekülttáborokat kiviszik lakott területről.

Mint mondta, Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte, hogy a lakossággal, a civilekkel és az önkormányzatokkal is folyamatosan egyeztessen a belügyminiszter.

A tervek szerint az ideiglenes menekülttáborokat azt érintett lakott településeken kívül állítják fel. Például elhagyott lőtéren, ami több kilométerre van a lakosoktól - tette hozzá Lázár János.

Beszélt arról, hogy a déli határ mellett élőkhöz naponta jutnak el a szervezett embercsempészetre utaló jelek. Megmagyarázhatatlanul sok készpénz van az illegális határátlépők egy részénél, "amit nyilvánvaló, hogy korrupcióra használnak fel" - mondta Lázár János, hangsúlyozva: "nem politikai menekültekkel szemben húzzuk fel az ideiglenes határzárat, hanem embercsempészekkel és illegális határátlépőkkel szemben".

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nagy bajban van az orosz elit: nem tudják, mit kezdjenek a sok pénzükkel

Nincs könnyű dolga az orosz elitnek, amikor azon megy a gondolkodás, mit kezdjenek hatalmas vagyonukkal. Külföldön egyre több helyen nem látják szívesen sem őket, sem a pénzüket, de Oroszországban sincs sokkal kevesebb kockázat. Oroszország évek óta ösztönzőket kínál a gazdagoknak, hogy hozzák haza a pénzüket, és olyan struktúrákat hozott létre, amelyek állítása szerint védelmet nyújtanak a magánvagyonok számára. Az állami lefoglalások miatti aggodalmak azonban továbbra is fennállnak, különösen azért, mert a közelmúltban ezek száma megnövekedett - írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×