eur:
389.3
usd:
362.05
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Lengyelország felülvizsgálja a befogadandó menekültek számát

Lengyelország felülvizsgálja az általa befogadandó menekültek számát - jelentette ki Ewa Kopacz lengyel kormányfő hétfőn Gdanskban, a kormány kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón.

A politikus azt mondta, hogy Lengyelország az uniós kormányfők júniusi csúcstalálkozója után 2200 menekült befogadására kötelezte el magát. Õk 2016 elejétől érkeznének az országba. A lengyel hatóságok a kormányfő által említett számmal szemben eddig mindössze 2 ezer migránsra vonatkozó kötelezettségvállalásról számoltak be.

"Ma már nem 2200 menekültről beszélünk" - mondta a kormányfő a "várakozásokon túllépő" európai menekülthullámra hivatkozva, ezért - mint fogalmazott - az európai országok a közeljövőben "újból meg fogják vitatni a megfelelő kvótákat".

Ewa Kopacz úgy értékelte, hogy az európai menekültválság "határozott cselekvést követel", de nem közölte, mennyi menekültet fogadnának be. Csupán annyit jegyzett meg, hogy Lengyelországnak "a lehetőségeit felmérve kell kötelezettséget vállalnia".

A lengyel miniszterelnök szerint a helyzetet "nemcsak az egyes országoknak odaítélt kvótákkal" kell kezelni, hanem a menekülthullám "okainak igen mélyreható elemzésével", valamint a tranzitországoknak nyújtott segítséggel. Kikötötte, hogy Lengyelország ezután is csak a valóban "szorult helyzetben lévő" háborús menekültek befogadását hagyná jóvá.

Korábban Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter úgy nyilatkozott az újságíróknak: Lengyelország kész átértékelni a menedékkérők iránti politikáját, és nyitott arra, hogy "a legnehezebb témákról" is tárgyaljon.

A Radio Zet lengyel kereskedelmi rádió hétfő délután Angela Merkel berlini sajtóértekezletén tett kijelentését idézte, miszerint a német kancellár folytatja majd az Andrzej Duda elnök pénteki németországi útja során elkezdett egyeztetéseket a menekültek "becsületes európai elosztásától".

A lengyel politikai vezetők eddig elzárkóztak a befogadandó menedékkérők önkéntesen vállalt számának növelésétől, valamint a kötelező befogadási kvóta gondolatától, amelyet Németország és Franciaország is sürgetett.

Andrzej Duda pénteken Berlinben rámutatott: Lengyelország az ukrán válság révén keleti határát látja veszélyeztetettnek, így "összetett megközelítésre" van szükség, és törekedni kell a válságot kiváltó okok kezelésére. Hozzátette, hogy a lengyelek értik ugyan a német partner álláspontját, de különleges helyzetben vannak, mert az ukrán válság esetleges elmélyülése menekülthullámot indíthat el Lengyelország felé.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-0

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-0

A Paris Saint-Germain egygólos hátrányból kezdve próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern München ellen maradt a BL-ben szerzett gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×