eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Karácsonyi égőt csak megbízható helyről vegyünk!

17 fényfüzérből 10 tűz- és áramveszélyes - állapította meg a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzése. Szente István, a hatóság főigazgatója a karácsony előtti vásárlásról és az ünnepek utáni jótállásról is beszélt az InfoRádióban.

A hatóság november 23-án megkezdte a karácsonyi ellenőrzését. A vizsgálatok leginkább az áruházláncok akcióira, az árfeltüntetés és -felszámítás megfelelőségére koncentrálnak, valamint a fogyasztók életének és biztonságának érdekében kiemelten figyeljük a fényfüzéreket - mondta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főigazgatója.

Szente István hozzátette, eddig 17 fényfüzért vittek laboratóriumi vizsgálatra, ebből 10 nem felelt meg a biztonsági követelményeknek, tűz- és áramveszélyesnek bizonyultak a vizsgálatokon.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, fontos, hogy kizárólag megbízható szaküzletben vásároljunk ilyen termékeket.

"Az ellenőrzések tapasztalatai azt mutatják, hogy az üzletláncokban, szaküzletekben vásárolt fényfüzérek mindegyike megfelelt az előírásoknak, ugyanakkor alkalmi árusításokon, piacokon, illetve távol-keleti boltokban vett minták nem elégítették ki a biztonságossági követelményeket" - ismertette. 

Szente István azt is jelezte, fontos, hogy a karácsonyi időszakban is tudatosan vásároljunk.

"Tájékozódjunk megfelelően a termékek eladási és egységáráról, a meghirdetett akciókról, ellenőrizzük, hogy azokat érvényesítik-e a fizetéskor is. A pénztártól való távozás előtt nézzük át a blokkot, és merjünk reklamálni, ha valami sérelem ér."

"Ha a jótállásra kötelezett termék az otthoni kipróbáláskor nem működik, hibás, három munkanapon belül lehetőségünk van a kereskedőhöz visszavinni, aki nem mondhatja azt, hogy javítja, köteles azonnal kicserélni. Ha ezt nem tudja megtenni, vissza kell adnia a vételárat. Nem igaz ugyanez a szabály azokra a termékekre, ahol nincs kötelező jótállás, ilyenkor csak abban az esetben köteles intézkedni: javítani, cserélni, illetve a vételárat visszaadni, ha a termék eredetileg hibás volt" - emelte ki a főigazgató.

Hozzátette: "az internetről rendelt termékek esetében egy plusz garanciát biztosít a jogszabály: az úgynevezett tizennégy napos indoklás nélküli elállási jog, ennek értelmében a kézhez vételtől számított két héten belül indoklás nélkül meggondolhatjuk magunkat, visszaküldhetjük a kereskedőnek a terméket, aki köteles visszafizetni a vételárat."

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×