eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Kik élnek a legtovább Magyarországon? - lapszemle

A Magyar Idők szerint továbbra is az ország nyugati felén és a városokban élő nők számíthatnak a leghosszabb életre Magyarországon. A napi.hu arról ír, hogy újabb bóvlikötvényekbe fektető alap függesztette fel a kifizetéseit Amerikában.

A Népszabadság arról ír, hogy több ezer embert érinthet a strasbourgi emberi jogi bíróság ítélete, amelyben kimondták: sérti a megkülönböztetés tilalmát az a 2013-tól hatályos rendelet, amely szerint a közszférban munkát vállaló nyugdíjasok nyugellátását meg kell vonni. Az ügyvéd Grád András elmondta: az ügyet próbapernek szánták, mert szerinte 5 ezer nyugdíjas lehet hasonló helyzetben. A nyugdíjügyben egyébként 2013-ban a korábbi ombudaman az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Magyar Idők szerint továbbra is az ország nyugati felén és a városokban élő nők számíthatnak a leghosszabb életre Magyarországon. A születéskor várható élettartam folyamatosan emelkedik hazánkban, lemaradásunk e téren azonban nem csökken Nyugat-Európához képest. Az országon belül Budapest ahol a férfiaknak és a nőknek is az átlagosnál jobbak az életkilátásaik. Azok a fiúk, akik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében látják meg a napvilágot, a jelenlegi számítások szerint átlagosan még a 70. születésnapjukat sem érik meg.

A Magyar Nemzetben arról olvashatnak, hogy Goll Beáról, az elfeledett magyar filmcsillagról írt könyvet Verrasztó Gábor. Goll Beáról már hatévesen írtak az újságok. Voltak olyan időszakok, amikor többet foglalkoztak vele, mint Karádi Katalinnal. Előfordult, hogy Páger Antallal és Turay Idával szerepelt egy filmben, mégsem volt elégedett. Õ ugyanis igazi nagy szerepeket szeretett volna kapni.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy költözne a Színművészeti Egyetem. A rektor szerint a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete lenne a legidálisabb. M. Tóth Géza elmondta: három különálló épületben folyik az oktatás, a filmes képzés egy része a Mafilm Róna utcai alagsorába szorult. A rektor szerint gond az is, hogy az épületek egy része nem saját vagyonkezelésben van, valamint több raktárat is bérelniük kell a jelmezeknek és iratoknak. A kormánnyal még folynak a tárgyalások, azonban a tervek szerint a Magyar Rádió épülete lenne az Országos Széchényi Könyvtár központja.

A Magyar Idők interjút közöl a szociális ügyekért és a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárral. Czibere Károly beszélt az új gyermekvédelmi rendszer újjászületéséről, valamint arról is, hogy jövőre nemcsak a tanév alatt, hanem a szünidőben is az állam fizeti a rászoruló gyermekek étkeztetését.

A Népszabadság szerint ma mutatják be az Országos Széchényi Könyvtárban az új Gelléri-kötetet, amelyben eddig könyvben meg nem jelent írásait és jelentős pályatársak róla írt laudációit gyűjtötték össze. Gelléri Andor Endréről az elmúlt időben azért esett szó, mert a XVI. kerületben átnevezték az utcáját, aztán az óbudai önkormányzat közterület adott neki nem messze a Tímár utcától, ahol leélte életét.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy Victor Ponta új kutatóintézetével kínai tőkéért lobbizik, a Dunán szállítanák Európába az ázsiai portékát. Ha a román exkormányfő eléri célját, a Budapest-Belgrád vasútvonal kínai pénzen támogatott felújítási terve akár zátonyra is futhat.

A portfolio beszámolója szerint a kormány újabb kedvezményt biztosít, 3 gyermek vállalása esetén 10 millió forintra nő a vissza nem térítendő támogatás összege. A lakásáfa-csökkentés után ez már a második friss intézkedés, ami brutális hatással lehet a hazai lakáspiacra, és erősen kedvez az új lakások piacának.

A Magyar Idők arról közöl cikket, hogy januártól a vállalkozások kedvezőbb feltételekkel juthatnak a Széchényi-kártya program hiteltermékeihez, ami több mint százezer forint megtakarítást jelenthet, amelyet a vállalkozások további fejlesztésekbe, árukészletük bővítésére tudnak felhasználni.

A napi.hu szerint újabb bóvlikötvényekbe fektető alap függesztette fel a kifizetéseit Amerikában, van aki szerint a vállalati kötvénypiac puskaporos hordó, amely bármikor felrobbanhat. A szakértőt most azt latolgatják, mennyiben hasonlít a bóvlikötvény-piac helyezte a 2008-as válságot elindító jelzáloghitel helyzetéhez. További részletek a 9 óra után jelentkező Üzleti Reggeli című műsorunkban.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×