eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Megkezdődött a "szuperkedd" az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban, a keleti részén található Virginiában megkezdődött a "szuperkedd", amelynek során tucatnyi amerikai állam választói szavaznak az elnökjelöltet állító országos pártkonvenciókon a jelöltet megválasztó küldöttekre.

A republikánusok 595, míg a demokraták 1015 delegátust választanak meg kedden, az előválasztási folyamat legfontosabbnak tartott fordulója során.

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel hat órakor nyitottak ki Virginiában, ahol a választók elsőként adhatták le voksaikat.

A nagy tét ellenére elemzők szerint egyik elnökjelölt-aspiráns sem tud annyi delegátust "szerezni" kedden, hogy ezzel biztosnak tudhassa az elnökjelöltséget, amelyért nagy küzdelem folyik, elsősorban a Republikánus Párton belül. A Demokrata Párt két elnökjelölt-aspiránsa közül valamennyi előrejelzés Hillary Clintonnak ad esélyt Bernie Sandersszel szemben, kiváltképpen Clinton szombati dél-karolinai diadalmenete után.

A közvélemény-kutatások szerint a kedden voksoló valamennyi szövetségi államban Donald Trump, a milliárdos üzletember vezeti a republikánus népszerűségi listákat, 40-46 százalékos arányban, és az elmúlt pár napban befolyásos republikánus politikusok támogatását nyerte el.

Az előzetes felmérések minden korábbinál nagyobb részvételt jeleznek, vagyis maguk a választók szintén jelentősnek tartják a szuperkeddet. Tizenegy, más számítás szerint tizenhárom államban választanak. Két államban - Wyomingban és Coloradóban - a republikánusok ugyanis jelölőgyűléseket kezdenek, de kedden még nem fejezik be, eredmény még nem várható. A többi államból is legkorábban szerda hajnalban érkeznek majd az első adatok.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×