eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Veszélyben a szőlőterületek

A termőterületek visszaeshetnek, de a szőlő elvártnál alacsonyabb felvásárlási ára nem fenyeget termelőket - közölte az InfoRádió megkeresésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi igazgatója. Reiter Szilvia kifejtette: a tanács kilónként 91-97 forintban rögzítette a szőlő idei felvásárlási árát, amely azonban egy átlagos, országos irányár.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa idén is készített egy úgynevezett prognosztizált szőlőárat, hogy segítsék a termelőket – mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi igazgatója.

„Ez a becslés idén a 91-97 forint közötti intervallumba esik. Reméljük, hogy 91 forint alá nem mennek az árak. Ahhoz, hogy megérje szőlőt termelni, kell egy minimális árat tartani. Irányárnak szánjuk ezt az átlagárat, tehát nem borvidékre vagy szőlőfajtára van kikalkulálva, hanem egy ökonometriai modell alapján próbáltunk az egész országra vonatkozó átlagárat megadni” - jelezte Reiter Szilvia.

Ha a termelők ehhez tartják magukat, a felvásárlók elfogadják, nem mennek alá, de a helyzet nem mindig egyszerű – tette hozzá a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának szakmaközi igazgatója.

„Nem először történne meg, ha az átlagár alá mennének az árak. Minden ősszel sok fejfájást okoz a helyzet a szőlőtermelőknek és a szakmaközi szervezetnek. Most is vannak olyan borvidékek, ahol bőven a 91 forintos árszint alatt kezdték felvásárolni a korai fajtákat. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy csökkennek a szőlőterületek, nem egyik évről a másikra, de bízunk benne, hogy a felvásárlók nem használják ki, hogy a megtermelt szőlőt a termelő mindenképpen el akarja adni” - emelte ki Reiter Szilvia.

Hozzátette, veszélybe nem kerülnek a pincészetek, mert folyamatos az új telepítés is, de vannak olyan szőlősgazdák, akik nem termelnek tovább, eladják, kivágják a szőlőt.

„Ez egy pulzáló, fluktuáló dolog. Általában azok, akik nemcsak tőkén adják el a termésüket, hanem bort is készítenek belőle, jobban járnak és telepíteni is szoktak, ez kiegyensúlyozza” - fűzte hozzá Reiter Szilvia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×