eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hamarosan vége lehet a madárinfluenza-járvány miatti korlátozásoknak

Hamarosan vége lehet a madárinfluenza-járvány miatti korlátozásoknak

Ha március elejéig nem jelenik meg ismét az országban a madárinfluenza, feloldhatják a még érvényben lévő járványzárat - tájékoztatta az InfoRádiót az országos főállatorvos. Bognár Lajos közölte: az eddigi utolsó, január 24-én történt észleléssel együtt összesen 231 esetben állapították meg a madárinfluenza vírusának megjelenését.

Az országos főállatorvos elmondta, Magyarországon az utolsó H5N8 madárinfluenzajárvány-kitörést január 24-én állapították meg. A nemzetközi és a hazai jogszabályok alapján akkor lehet feloldani a korlátozó intézkedéseket, ha a járványkitöréstől számított 21, illetve 30 nap eltelt újabb járványkitörés nélkül – tette hozzá Bognár Lajos.

„Amennyiben nem következik be újabb járványkitörés a baromfiállományokban, akkor február végén, március elején a korlátozóintézkedéseket fel lehet oldani Magyarországon.”

Ezután többek között ismét lehetőség lesz élőállatok szállítására, betelepítésére, külön engedélyezés nélkül vágóhídra szállításukra – mondta a főállatorvos. Bognár Lajos hozzátette, a kereskedelemben is megszűnnek a baromfiárukra vonatkozó, a madárinfluenza-járvány miatti korlátozások.

Hamarosan vége lehet a madárinfluenza-járvány miatti korlátozásoknak

„A járvány kezdete, november óta összesen 231 esetben állapítottuk meg állattartó telepeken nagy- és kis létszámú baromfiállományokban a madárinfluenza vírusát. A járvány következtében 3,2 millió állat leöléséről kellett rendelkezni és nagy mennyiségű takarmányt is meg kellett semmisíteni.”

Az országos főállatorvos jelezte, az elrendelt hatósági intézkedések miatti közvetlen kár értéke meghaladja az ötmilliárd forintot. Bognár Lajos kijelentette, ennek fedezetére rendelkezésre állnak a hazai költségvetési források, eddig már több 1,7 milliárd forintot utaltak át az állattartóknak és a kifizetések a hatósági eljárások lezárását követően folyamatosan zajlanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 09:57
×
×
×
×