eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Százas nagyságrendben hiányoznak járművezetők a BKV-tól

Akár 30 százalékos béremelést sem tartanának kizártnak a BKV-s dolgozók. A társaságnál működő Egységes Közelekedési Szakszervezet elnöke az InfoRádiónak azt mondta: Tarlós István főpolgármesternek ehhez a kormánytól kellene kérnie a fedezetet.

Felháborítónak tartja a szakszervezet, hogy miközben az állami cégeknél az elkövetkező három évben összesen 30 százalékkal emeli a kormány a béreket, addig az önkormányzati vállalatoknál nulla, vagy legfeljebb 2-3 százalékban lehet reménykedni.

Nemes Gábor, az érdekképviselet elnöke azt mondta, hogy már tavaly bejelentették az idei évre vonatkozó béremelési igényüket.

"2017-re 15 százalékot határoztunk meg, de nem zárkózunk el attól, hogy amit a kormány is megfogalmazott az állami cégekre vonatkozóan, akár a több évre meghatározott 30 százalékos célt is el tudjuk fogadni bizonyos feltételekkel" - mondta Nemes Gábor. Megemlítette: Lázár János tett utalást arra vonatkozóan, hogy ha Tarlós István segítséget kérne, elképzelhető lenne az állami részvétel.

A szakszervezeti vezető nem tartja szerencsésnek, hogy az állami és önkormányzati cégek között nagy különbségek legyenek a bérfejlesztésben, mert az diszkriminatív lenne, illetve felerősítené az elvándorlást az állami cégek irányába.

"Villamosvezetőknél már százas nagyságrendű létszámhiányról van szó. A járművezetőknél még túlórával tudják kezelni a helyzetet, de közeledik a metrópótlás, és ha az elvándorlást nem állítjuk meg, illetve plusz munkaerőt nem fog tudni a BKV felvenni, akkor itt is előfordulhat,  hogy százas nagyságrendű járművezetői létszámhiánnyal kell a metrópótlást megoldani" - mondta Nemes Gábor. Hozzátette: BKV vezetése eddig nulla százalékos ajánlattal állt elő.

Az InfoRádió a közlekedési társaságtól egyelőre nem kapott választ a témával kapcsolatos kérdéseire.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×