eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Nagy veszélyben vannak a magyar nők, még mindig

Magyarországon évente mintegy hétezer új emlőrákos beteggel kell számolni - mondta el a Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa. Boér Katalin hozzátette: az elmúlt években a nők korábban fordulnak orvoshoz, így korábban felismerik a kóros elváltozást.

A magyarországi, évente körülbelül hétezer új emlőrákos betegszám tartalmazza azokat a nőket is, akiknél korai stádiumban, frissen diagnosztizálták a betegséget – emelte ki Boér Katalin, hozzátéve, hogy a páciensek alig tíz százalékánál diagnosztizálnak áttétet.

„Ez azt jelenti, hogy évente hétszáz új áttétes beteg lehet.

Ehhez hozzáadódnak azok, akiket korábban diagnosztizáltak és az évek során válnak áttétessé.”

A Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa jelezte, az elmúlt két évtizedben megfigyelhető, hogy a nők korábban fordulnak orvoshoz, ezért sokkal több korai stádiumú emlőrákot diagnosztizálnak. Boér Katalin hozzátette, ebben a mammográfiás szűrővizsgálatok elterjedésének is fontos szerepe van.

„Sajnos még mindig jelentkeznek nők előrehaladott emlőrákkal.”

A mellrák továbbra is az idős kor, az úgynevezett posztmenopauza időszakának a betegsége, de fiatalkorban is előfordulhat – mondta a főorvos.

„Időben történő diagnosztizálás esetén akár százszázalékos gyógyulás is elérhető.”

Boér Katalin arra hívta fel a figyelmet, meg kell tanulni az emlők önvizsgálatát, rendszeresen meg kell tapintani, a tükörben meg kell nézni a mellek formáját, és részt kell venni a 45-65 év közöttiek magyarországi szűrőprogramjában.

„Az áttétes betegekre kevesebb figyelem irányul, pedig itt élnek közöttünk, ellátják a családjukat, nevelik a gyerekeiket, dolgoznak, miközben kezelésekre járnak és elviselik a terápiák esetleges mellékhatásait.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×